13-10-2010
13-10-2010

PVV: accountants moeten managementletter openbaar maken

Volgens de PVV zouden accountants wettelijk verplicht moeten worden hun twijfels over bedrijven die ze controleren openbaar te maken. Accountants van beursfondsen die de jaarrekening goedkeuren, sturen hun opdrachtgever een vertrouwelijke managementletter, waarin ze hun observaties, twijfels en aanbevelingen met de directie van het bedrijf delen. PVV-Kamerlid Roland van Vliet wil de accountants bij wet verplichten die managementletter openbaar te maken. Dan zijn ook andere belanghebbenden zoals het personeel en de aandeelhouders vroegtijdig op de hoogte als er zaken fout lopen bij het bedrijf.

Uit een interview op Binnenhof.TV blijkt dat Van Vliet ook kritiek heeft op de ‘restaurantcultuur’ van accountants. Hij signaleert dat die hun potentiële opdrachtgevers fêteren en bij het toetje afspraken maken over het uitvoeren van die opdracht. ‘Ik weet uit eigen ervaring dat daarbij soms afspraken worden gemaakt die het daglicht niet kunnen verdragen,’ aldus Van Vliet. Hij vindt verder dat de samenleving een accountant moet kunnen wraken, aldus Van Vliet met een knipoog naar het proces Wilders.

Lees verder
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie