11-02-2016

De Monitoring Commissie Corporate Governance onderkent in haar voorstellen omtrent de aanpassing van de Nederlandse Corporate Governance Code (Capita Selecta) dat de interne auditfunctie een essentieel onderdeel is van de risicobeheersing.

Het Instituut van Internal Auditors (IIA) is verheugd dat in het voorgestelde principe 1.3 duidelijk wordt verankerd dat het beoordelen van de effectiviteit van de risicobeheersings- en controlesystemen een kerntaak is van de internal audit functie.

"De relatie tussen de auditcommissie en de interne audit functie is in de voorstellen aanmerkelijk beter geformuleerd", aldus het IIA. De interne auditor neemt standaard deel aan de vergaderingen van de auditcommissie. Ook wordt voorgesteld dat de auditcommissie expliciet toezicht moet houden op de implementatie van de aanbevelingen van de interne auditfunctie en de externe accountant.

Daarnaast onderschrijft het IIA de constatering dat de interne auditfunctie en de externe accountant complementair zijn en dat een goede interactie tussen deze partijen en de auditcommissie noodzakelijk is.

Nieuw is ook het voorstel om ruimte te creëren voor het doen van audits op het gebied van cultuur en gedrag. Het IIA is het daar van harte mee eens.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie