25-03-2016
25-03-2016

"Interne audit is hét instrument voor goed toezicht"

Risico's voorkomen

Jan Schoenmakers van Goed Bestuur & Toezicht interviewde Vincent Moolenaar, hoofd Internal Audit van Ahold.

Binnen het corporate governance framework is de interne auditfunctie onderbelicht. Toch is informatie over financiële en operationele risico’s essentieel voor de RvC. Volgens Vincent Moolenaar, (inmiddels voormalig) voorzitter van het IIA, kan een goede interne auditfunctie risico’s voorkomen en het interne toezicht verbeteren. Maar in veel ondernemingen moet er nog veel verbeteren. De interne audit zit vaak te laag in de organisatie of heeft geen goede toegang tot de auditcommissie. “Doel is te zorgen voor een ongefilterde informatievoorziening aan het forum waar bestuur en toezicht elkaar treffen.”

De hoofdrolspelers in het corporate governance theater zijn steevast de bestuurders, de commissarissen en de aandeelhouders. Van de RvC worden bijkans bovenmenselijke prestaties verwacht als het gaat om het voorkomen van debacles. Maar het interne toezicht kan niets doen zonder goede informatie vanuit de organisatie. En daarin spelen interne beoordelingen van risico’s en de kwaliteit van controls een essentiële rol.

Enter de interne auditfunctie. Deze doet zijn belangrijke werk veelal in stilte, hoewel de interne auditors zelf best wat meer aandacht en erkenning zouden willen.

Vincent Moolenaar is hoofd interne audit bij Ahold en (inmiddels voormalig) voorzitter van het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA). Moolenaar is dezer dagen druk met het integratieproces van Ahold en Delhaize, waarbij – uiteraard – ook de interne auditfunctie zijn inbreng heeft.

De rol en de waarde van interne audit in het corporate governance framework van een organisatie is een onderwerp dat Moolenaar zeer aan het hart gaat. “De interne auditfunctie kan een grote toegevoegde waarde hebben bij het in kaart brengen van risico’s en vervolgens het bestuur inzicht geven in de kwaliteit van het beheersen van die risico’s. In het lines of defence model is de interne auditfunctie de derde lijn. De eerste lijn zit bij het uitvoerend management, dat erop moet toezien dat controls worden toegepast. De tweede lijn bevat bepaalde gespecialiseerde functies zoals compliance, veiligheid of juridische zaken. Die verschillen per onderneming maar ze moeten worden aangestuurd op punten waar de onderneming hoge inherente risico’s heeft. De interne auditfunctie tenslotte, heeft een belangrijke rol in het aandragen van informatie voor het topmanagement over de mate waarin risico’s adequaat worden gemanaged.”

Lees het gehele interview in GT&T

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie