Rapport: Effectiviteitsmeting Internal Auditfunctie

06-07-2016

Praktische handvatten voor internal auditors

De kwaliteit van een Internal Auditfunctie (IAF) heeft vooral te maken met effectiviteit. Het meten van de effectiviteit van een IAF is echter niet eenvoudig.

In 2013 voerde De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek uit naar de IAF bij de Nederlandse banken. Daarbij kwam op een bepaald punt de uitdagende vraag naar voren: “Wanneer is een IAF eigenlijk als effectief te beschouwen?”. In de gesprekken tussen het IIA-bestuur en DNB bleek dat beide kanten met deze vraag worstelden.

Ongeveer anderhalf jaar geleden startte een aantal internal auditors, afkomstig uit de financiële industrie, met een discussie over dit onderwerp. Veel gesprekken en veel discussies vonden plaats om te duiden wat in welke mate kon bijdragen aan de uitdagende vraag wat een IAF effectief maakt.

In dit document wordt een overzicht gegeven van de eisen die stakeholders stellen aan de effectiviteit van de IAF. Uit deze eisen worden vervolgens praktische prestatie-indicatoren afgeleid, die door IAF’s kunnen worden gebruikt om verantwoording af te leggen over (de effectiviteit van) hun functioneren.

Deze publicatie is in gedrukte vorm (gratis) te verkrijgen. Stuur hiervoor een e-mail naar vaktechniek@iia.nl. Klik op de afbeelding hieronder voor de Nederlandse PDF-versie.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie