Rietis Parotie eerste Nederlandse QIAL

25-06-2018

Rietis Parotie, CAE bij Stedin, heeft als eerste Nederlander de Qualification in Internal Audit Leadership® (QIAL®) behaald. Hij ontving op donderdag 21 juni het officiële certificaat uit handen van Jantien Heimel, voorzitter van IIA Nederland.

Rietis is uiteraard erg blij met zijn kwalificatie: “Het is interessant om jezelf te supporten met een dergelijke titel. Om te kunnen laten zien dat je kunt wat je zegt dat je kunt. Een add-on van het traject vind ik dat ze, los van inhoud uit het programma, ook echt naar jou als persoon kijken. Leiderschap is natuurlijk niet alleen kennis. Je leert hoe je een beter leider kunt zijn.” Dat hij de eerste Nederlandse audit professional is die deze titel achter zijn naam kan zetten, is een leuke extra: “Twee jaar geleden leefde QIAL nog niet echt. Dat is nu wel meer. Het zou mooi zijn als meer mensen de titel zouden halen. En dan niet om de titel zelf, maar omdat het echt leerzaam is.”

Twee jaar geleden begon Rietis aan het QIAL programma. Hij werkte toen nog als Senior Internal Auditor bij Eneco: “Eigenlijk rolde ik erin omdat mijn toenmalige CAE dat een goed idee vond. Het leek mij ook interessant om via zo’n traject na te gaan of ik over de leiderschapskwaliteiten beschikte. Twee jaar later kan ik bevestigen dat het ook een leuke ervaring was.”

Er zijn twee wegen die je kunt bewandelen om aan de QIAL certificering te beginnen: pathway 1 ‘for aspiring and new leaders’ met minimaal vijf jaar internal audit ervaring en pathway 2 ‘for experienced leaders and instructors’ met minimaal tien jaar general management ervaring inclusief minimaal drie jaar ervaring als Audit Excecutive. Rietis heeft pathway 1 gevolgd. Het programma bestaat dan uit drie onderdelen: case studies, een presentatie en een panelinterview.

“De case studies zijn open boek tentamens. Omdat het geen meerkeuzevragen zijn, wordt je inzicht echt getoetst. Het is een uitdaging om je hier op voor te bereiden. Je hebt daarbij naast theoretische kennis vooral veel praktijkervaring nodig. Het heeft mij geholpen dat ik inmiddels twee jaar ervaring had als hoofd internal audit. Je hebt dan meer meegemaakt op bestuurlijk niveau, waardoor je meer inzicht hebt om dergelijke cases ‘op te lossen’. Het vereist dat je op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Hierbij hebben de CAE Forums me goed ondersteund. Goed leiderschap begint met veel communiceren en goed luisteren naar de behoefte van je stakeholders. Je moet weten wat er leeft. Ik ben me gaan realiseren dat leiderschap maatwerk is. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en een goede leider speelt in op gewijzigde omstandigheden. Het gaat om het inzicht dat je toont, de uitleg die je geeft, je onderbouwing.”

Als je alle drie de case studies gehaald hebt, moet je een presentatie geven. “Je moet een presentatie geven over een innovatief topic dat je zelf kiest. Zo heb ik gekozen voor klantgericht auditen. Dus hoe je via de producten/diensten aan klanten een ketenproces kunt analyseren. Dit omdat binnen mijn organisatie - destijds Eneco, nu Stedin -  de klant centraal staat in de strategie. Na een succesvolle presentatie moet het panelinterview binnen een beperkte tijd worden afgerond, anders verloopt de geldigheid. Het is helaas niet mogelijk om via video conferencing je panel interview te houden en interviews kunnen op slechts een beperkt aantal locaties plaatsvinden. Zo vond mijn panel interview plaats in Dubai tijdens de global IIA Conference. Je weet daarbij niet van tevoren wie de examinatoren zijn. We hadden we een goed interview, waarin ik veel vragen heb moeten beantwoorden.”

Wil je meer weten over de Qualification in Internal Audit Leadership® (QIAL®), ga dan naar https://na.theiia.org/qial/pages/qualification-in-internal-audit-leadership.aspx

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie