Risicobeheer ligt bij de top

07-07-2017

Over welke risk gerelateerde onderwerpen maakt de top van het wereldwijde bedrijfsleven zich zorgen? En wat is er veranderd ten opzichte van 2016? U leest het in Global Risk Landscape 2017, een rapport van BDO over het wereldwijde risicolandschap.

Begin 2017 vroeg BDO 500 topmanagers en experts uit 55 landen en diverse sectoren wat zij als de belangrijkste huidige en toekomstige risico’s voor hun onderneming zien. Hieruit komt een groeiend besef naar voren, dat de verantwoordelijkheid voor risicobeheer uiteindelijk bij de top ligt. Verder zien we steeds meer tekenen van regionale parallellen in een geglobaliseerde en verbonden wereld.

Top drie risico’s
Wereldwijd worden toegenomen concurrentie, regulatory risk en economische omstandigheden door organisaties genoemd als de belangrijkste risico’s die zij zien.

Emanuel van Zandvoort, partner Risk Management bij BDO Advisory vertelt wat hem opvalt in het rapport. ‘Zo’n 85% van de deelnemers geeft aan dat zij nog niet zijn voorbereid op technologische veranderingen en uitdagingen, zoals 3-D printing, blockchain, ‘internet of things’, cloud computing of zelfrijdende voertuigen. Zowel de top 10 risico’s als de technologische ontwikkelingen zijn nagenoeg allen extern van aard.’

Hoe blijf je succesvol en creëer je waarde?
Van Zandvoort: ‘Als organisatie moet je je verder bekwamen in het tijdig identificeren en begrijpen van externe ontwikkelingen ten aanzien van onder meer klimaat, wereldeconomie, geopolitiek en demografie. Daarom adviseren we organisaties die voor een significant deel van de omzet afhankelijk zijn van export naar Groot-Brittannië bijvoorbeeld om niet de komende 18 maanden de onderhandelingen af te wachten, maar nu al na te denken over de mogelijke gevolgen en opties te ontwikkelen op basis van meerdere scenario’s.’

Welke risico’s zijn blijvend?
‘De recente ransomware aanvallen tonen aan dat cyber security risico’s nog niet door alle bedrijven afdoende zijn beheerst en dat cyber criminaliteit een blijvend risico is’, aldus Van Zandvoort.

Hoe kan risicomanagement bijdragen aan lange termijn waarde creatie?
‘Wanneer het niet het exclusieve werkveld is van functionele experts en risicomanagers maar juist als instrument wordt ingezet dat managers en bestuurders in staat stelt slim om te gaan met onzekerheid. Dit vereist een open en transparante cultuur waar ruimte is voor tegenspraak en dialoog.’

Download Global Risk Landscape 2017

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie