Risk in Focus 2023 | Hot topics for internal auditors

19-09-2022

Grootschalige complexe risico's zetten organisaties onder ongekende druk. De hoop was dat 2022 een geleidelijke terugkeer naar de normaliteit zou laten zien, maar het conflict in Oekranie heeft die veronderstelling op zijn kop gezet. Sinds februari 2022 zijn de prijzen explosief gestegen en is de onzekerheid sterk toegenomen. De wereld lijkt af te stevenen op een recessie, hoge consumentenschulden, historisch hoge rentetarieven en voedseltekorten met de verdere politieke onrust die die trends met zich mee kunnen brengen.

De resultaten van het onderzoek Risk in Focus 2023 samengevat in de volgende vijf ’hot topics’:

  1. Macroeconomic and geopolitical risk, emerging and strategic: Auditing in a time of crisis;
  2. Climate change and environmental sustainability: Transition to climate change auditing;
  3. Human capital, diversity and talent management: The human factor;
  4. Cybersecurity and data security: Auditing at the speed of crime;
  5. Digital disruption and new technology: Switching to automatic.

Belangrijke bevindingen onderzoek Risk in Focus: 

  • De oorlog in Oekraïne heeft veel organisaties verrast. Macroeconomic and geopolitical risk steeg dit jaar naar de derde plaats (ten opzichte van de zevende plek in 2022). Door de oorlog en de pandemie heeft dit thema veel gewicht gekregen. Door de pandemie is bijvoorbeeld hybride werken steeds normaler geworden, met gevolgen voor Cyber security and data security en heeft de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat bedrijven in een supply chain steeds meer risico lopen. Daarnaast lopen bedrijven in verband met de sancties tegen Rusland compliance risico’s. 
  • Cyber security and data security behoudt de nummer één positie van grootste risico. 82% van de respondenten vindt het een top vijf risico. Het is het gebied waar internal auditors naar eigen zeggen de meeste tijd aan besteden. Een voorbeeld waarom Cyber security and data security op de nummer één positie staat is ransomware-aanvallen. Deze zijn met 80% toegenomen, zoals u in het rapport kunt lezen.
  • Human capital, diversity and talent management steeg naar de tweede plaats. Dit heeft te maken met diverse aspecten die nu in de maatschappij spelen. Denk hierbij aan schaarste op de arbeidsmarkt, diversiteit en inclusie. 
  • Climate change and environmental sustainability wordt een steeds belangrijker thema en is wederom gestegen in de top vijf risico’s. 37% van de internal auditors noemde dit thema een top vijf risico vergeleken met 31% in 2021. Respondenten verwachten zelf dat het risico naar de derde plek zal stijgen in 2026.
  • Het risico digital disruption and new technology is gedaald van de tweede naar de vijfde plaats. Verwacht wordt dat het belang hiervan over drie jaar weer toeneemt. Tijdens de pandemie zijn de digitaliseringsinspanningen naar de derde plaats gegaan. 

Klik hier voor het volledige Risk in Focus 2023 rapport of de verkorte Board Briefing die dit jaar weer beschikbaar is gesteld om de topics met de bestuursorganen te bespreken.

De resultaten in het rapport zijn waardevol bij het opstellen van de auditplannen voor 2023 én geven het bestuursorganen goed zicht op welke uitdagingen hen komend jaar te wachten staan. Op 27 september vindt er een round table plaats bij de IIA Academy. Gedurende de round table ontvang je een toelichting op het rapport en wordt er specifiek ingegaan op de eigen situatie.

Aanvullend is er vanaf oktober elke maand een webinar waarin een 'hot topic' nader wordt besproken. Daarbij wordt ingegaan op de vraag 'hoe' het betreffende topic te auditen. Houd de website hier goed voor in de gaten 

Over Risk in Focus 

Ieder jaar werken de Europese instituten voor Internal Auditors samen om de belangrijkste risico’s te
inventariseren voor het komende kalenderjaar. In het rapport worden de ‘hot topics’ voor de auditplanning voor het komende jaar onderzocht. Op de jaarlijks terugkerende enquête kwam het record aantal van 834 reacties. Er werden vier round tables georganiseerd met 39 chief audit executives (CAE’s) en er werden er negen materiedeskundigen geïnterviewd, waaronder CAE’s, voorzitters van auditcommissies en branchedeskundigen uit een groot aantal landen om dieper inzicht te krijgen in hoe deze risico's zich manifesteren en ontwikkelen. Het Risk in Focus geeft aan de hand van een internal audit perspectief en vragen die internal audit aan zichzelf en de organisatie zou moeten vragen, gerichte handvatten om de specifieke risico’s in de eigen organisatie te evalueren. 

Klik hier voor het rapport voor een breder beeld van het onderzoek en de resultaten. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie