Ruim tweederde van 180 landen kent ernstige corruptie

22-02-2018

Transparency International, die dit jaar haar 25ste verjaardag viert, lanceerde op 21 februari 2018 haar jaarlijkse Corruption Perceptions Index: de CPI 2017. Ondanks pogingen om corruptie wereldwijd een halt toe te roepen, onthult de nieuwe index verontrustende informatie. In de afgelopen zes jaar hebben veel landen ondanks hun inspanningen corruptie te bestrijden, nog steeds weinig tot geen vooruitgang geboekt. Ook dit jaar zijn er meer landen op de index die hun score hebben verslechterd dan landen waarvan de score is verbeterd. Nederland behoort wederom tot de groep dalers op de lijst.

De index, die met behulp van experts 180 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt is en 100 staat voor corruptievrij. Dit jaar blijkt dat meer dan tweederde van de landen in de index onder de 50 scoren. Maar liefst zes miljard mensen leven in een land met ernstige corruptieproblemen en uit de laatste Global Corruption Barometer van Transparency International bleek dat bijna 1 op de 4 mensen wereldwijd steekpenningen moeten betalen om toegang tot openbare diensten te verkrijgen.

Lees verder op de website van Transparency International Nederland: CPI 2017: ruim tweederde van 180 landen kent ernstige corruptie

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie