Samenwerking internal auditors en externe accountants

30-06-2016

Op 28 juni 2016 kwamen ongeveer veertig internal auditors bij elkaar om te discussiëren over de wijze waarop zij samenwerken met externe accountants. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de NBA ledengroep van Intern en Overheidsaccountants (LIO) en de PAS commissie van IIA Nederland.

LIO-bestuurslid en dagvoorzitter Mark Kokke opent de bijeenkomst en heet de aanwezigen namens LIO en PAS welkom.

Auke de Bos, hoogleraar en hoofd vaktechniek van EY, geeft als eerste zijn visie op het thema. Hierbij gaat hij in op de regelgeving van de NBA, die aangescherpte eisen stelt aan een internal auditafdeling, om het voor de externe accountant mogelijk te maken hierop te steunen. Daarbij speelt op de achtergrond mee dat de externe accountant voor de controle van de jaarrekening ook te maken heeft met eisen van externe toezichthouders. De verwachting is dat de samenwerking tussen internal auditors en externe accountants met name in belang toe zal nemen bij het controleren van het bestuursverslag, inclusief de risicoparagraaf.

IIA bestuurslid Antoine van Vlodorp behandelt in zijn presentatie onder andere de beroepsregels van het IIA, waarbij hij benadrukt dat de internal auditor een belangrijke rol heeft als coördinator van auditwerkzaamheden.

Johan Scheffe, NBA beleidsmedewerker, gaat vervolgens in op de nieuwe voorstellen van de commissie Van Manen om de Nederlandse Corporate Governance Code aan te passen. Volgens Van Manen zijn internal auditors en externe accountants complementair aan elkaar. Wat betekent dat? Scheffe geeft een klein voorproefje van de onderzoeksresultaten naar de samenwerking in de praktijk. De volledige onderzoeksresultaten van dit door LIO en IIA gezamenlijk uitgevoerde onderzoek worden gepubliceerd tijdens het commissarissen symposium op 13 september 2016.

Na de pauze geeft CAE Mark Leermakers de aanwezigen een boeiend inzicht in de wijze waarop internal auditors van DELA samenwerken met hun externe accountants.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van Peter van de Fliert, CAE van Jacobs Douwe Egberts. Conclusie is dat de samenwerking tussen internal auditors en externe accountants steeds belangrijker wordt. Governance en risicomanagementontwikkelingen vereisen dat er nog meer aandacht wordt besteed aan afstemming van risico-analyses en uitwisseling van auditbevindingen. It takes two to tango.

Bekijk hier de presentaties

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie