28-03-2013
28-03-2013

Terugblik activiteit IIA Young Professionals

Op maandag 4 maart 2013 was de eerste activiteit van de IIA Young Professionals in 2013 een feit.

In samenwerking met KPMG was een lezing/discussie georganiseerd over het onderwerp: "De toekomst van het internal audit vak"

De activiteit begon voor de liefhebbers met een rondleiding door het hoofdkantoor van KPMG. Zo kwamen de deelnemers achter een aantal leuke feitjes over het gebouw, de kunst die aan de muren hangt en de versheid van de eieren die in het restaurant geserveerd worden.
Rond 17.30 uur werden de Young Professionals getrakteerd op luxe broodjes en soep, dit natuurlijk als een goede voorbereiding op de avond.

Om 18.30 uur trapte partner Richard Wagenmakers de avond af. Hij name de circa 60 Young Professionals op interactieve wijze mee in zijn visie op de wereld in 2020 . Hij deed dit door vier zogenaamde driving forces te behandelen, Demographic, Enviroment, Social Values en Technology. Door middel van leuke en aansprekende voorbeelden werd elk aspect behandeld en ging Richard de vragen uit de zaal niet uit de weg.

Na een koffiebreak kon het publiek de presentatie even laten bezinken. Sommigen maakten gebruik van de gelegenheid Bart van Loon, partner bij KPMG voor Internal Audit & GRC, alvast te spreken over zijn visie op het Internal Audit vak.

Met leuke en prikkelende stellingen leidde Bart de discussie in. Uit de gevoerde discussie kwam naar voren dat het publiek het niet altijd met elkaar eens was (en dat is maar goed ook)
Enkele stellingen waren:
 • IA als navigatie in plaats van alleen achteruit kijken
  Een voorbeeld van een deelnemer die het hiermee eens is: “ De auditor kan beoordelen hoe het proces eruit zier en waar de gevaren zitten”
  Als tegenargument wordt genoemd dat je als auditor ervoor moet waken dat je niet op de stoel van het management gaat zitten.
 • De IAD functioneert het beste wanneer deze bestaat uit auditors met verschillende achtergronden (psychologie, bedrijfskunde, sociologie etc.)
  Vrijwel iedereen is het hiermee eens. Argumenten die genoemd worden zijn de volgende: “Er moet een goede balans zijn tussen de verschillende soorten auditors.” “Het komt neer op analytisch vermogen, auditors met verschillende achtergronden kunnen elkaar aanvullen” en “Soft controls zijn steeds belangrijker waardoor andere disciplines nodig zijn”
 • Een risicomanagement systeem is een groot risico?
  De Young professionals benadrukken dat het proces waarmee risico’s in kaart gebracht worden, belangrijker is dan het systeem zelf. Een toepasselijke metafoor is die van de winterbanden van een auto. Omdat het glad is op de weg kunnen winterbanden als beheersmaatregel worden ingezet voor meer grip op de weg, maar het betekent niet dat je met winterbanden harder kunt gaan rijden want dat is nog steeds gevaarlijk met gladheid.
Om de aanwezigen een aandenken te geven aan deze activiteit kregen alle deelnemers een speciale vijf euro munt (zie foto).

Na dit alles was een borrel georganiseerd waarbij de presentaties nog werden besproken en de Young Professionals konden netwerken.

Geschreven op persoonlijke titel door Rishi Djairam

Klik hier voor meer informatie over de Young Professionals.
De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op
24 april a.s. bij Eneco - lees verder.
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie