Terugblik: "CAE Startersdag zeer verrijkend"

22-03-2018

"Soms krijg je meer dan je oorspronkelijk wenst en dat voelt ook zo als ik terugkijk op de CAE Startersdag. Allereerst vond ik de mix van deelnemers zeer inspirerend: er waren collega’s van banken, internationale chemiebedrijven, overheden, een uitgeverij, een onderwijsinstelling en een woningbouwvereniging aanwezig. Sommigen werkten alleen en anderen hadden een hele grote span of control. Toch hadden we vaak dezelfde vragen. Naast inhoudelijke vragen ging het gesprek vaak over de relatie die je hebt als CAE met de Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en het Auditcommittee. Want hoe zorg je ervoor dat je die kritische vriend bent of wordt die je graag wilt zijn?

Wat heel inspirerend werkte, was dat de vier sprekers ook (bijna?) allemaal (voormalig) hoofd van interne auditdiensten waren en de praktijk dus goed kennen. Ik werd daarnaast zeer aangenaam verrast door het aanbod dat je als startende CAE via IIA een mentor kan zoeken. Hier ga ik graag gebruik van maken! Wat ook goed voelt, is dat ik nu een netwerk van beginnend CAE’s heb. Wij kunnen elkaar vinden via Workplace en ook instrumenten en services downloaden die relevant zijn voor ons werk.

Afgelopen maandag heb ik met mijn collega’s gedeeld wat ik tijdens de CAE Startersdag heb geleerd en hoe we ons team verder kunnen ontwikkelen. We hebben al een quick win ingevoerd: we gaan net als IKEA (presentatie door Ronald Jansen) meer tijd en aandacht schenken aan het bespreken van de bevindingen. Dit levert meer committment op en een betere relatie. Ik heb zelf ook een hoop huiswerk meegekregen: breng je audit universe in beeld -  analyseer de procesorganisatie – wat staat in je handboek – hoe kun je het ambition model gebruiken om te professionaliseren, enz. En ik heb er zin in!
  
Veel dank aan mijn collega CAE’s en aan Annemiek van Raalten, Herman Baars, Astrid Langeveld, Els Heesakkers en Ronald Jansen."

Achtergrond:
Barbara Lieuwen is sinds 1 november 2017 hoofd van het team Interne Audit van de IND. Haar team bestaat uit vier senior auditoren van wie er twee RO zijn en één RE. "Zo halverwege januari belde ik met Annemiek van Raalten, omdat ik een audit charter wilde ontwikkelen. Van Annemiek kreeg ik diverse voorbeelden toegestuurd die ik als input heb gebruikt voor ons eigen charter. Ook maakte Annemiek me attent op de CAE Startersdag voor nieuwe hoofden interne audit. Daar heb ik me meteen voor ingeschreven. Het was een zeer verrijkende dag."

Terug naar het nieuwsoverzicht.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie