Terugblik PAS-LIO event: Auditen van logistieke processen

02-07-2019

Op de langste dag van het jaar ging bij ongeveer 25 mensen dit jaar extra vroeg de wekker. Zij kwamen naar het ontbijt event bij Royal FloraHolland, georganiseerd door de NBA ledengroep van Intern en Overheidsaccountants (LIO) en de PAS Commissie van IIA Nederland. De bijeenkomst ging over het auditen van logistieke processen.

De PAS Commissie en NBA-LIO organiseren jaarlijks twee gezamenlijke bijeenkomsten. Deze keer namen we een kijkje in de keuken van Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld. Vroeg opstaan is dan noodzakelijk, want de werkzaamheden starten al ruim voor 06:00 uur en aan het eind van de ochtend is het grootste gedeelte van het werk al gedaan. Voor de meeste deelnemers een geheel andere wereld, maar zeer interessant.

Tijdens het ontbijt heette Ali Ahrouch, Hoofd Internal Audit van Royal FloraHolland en bestuurslid van NBA-LIO, iedereen welkom. Om 07:30 startte de rondleiding over de bloemenveiling, die inzicht bood in het primaire proces van Royal FloraHolland. Wij besteedden extra aandacht aan de risico’s die hierbij komen kijken en de kansen voor audit. In de hal van de bloemenveiling rijden lange rijen karretjes met bloemen en planten op het oog kriskras door elkaar. In de praktijk blijken hier gelukkig de nodige verkeersregels te gelden. Ook hebben we stilgestaan bij de veilingklokken. Er zijn er meerdere in Aalsmeer, en de klok is het hart van het logistieke proces. Als deze uitvalt, kan er immers niet geveild worden en ligt het hele proces stil. Hier zijn dan ook de nodige maatregelen voor genomen. Opvallend was dat een groot deel van de bieders helemaal niet fysiek aanwezig was, je kunt ook van afstand mee doen met het veilingproces.

Na de interessante rondleiding werd in kleine groepjes gediscussieerd over de risico’s die spelen in het bedrijfsproces. Dit liep uiteen van op de grond liggende papieren met gevaar voor gladheid tot concurrentie van buitenlandse technologiebedrijven. Yme Pasma, COO van Royal FloraHolland, gaf een presentatie over de organisatie waarbij hij ook in ging op de verschillende risico’s die door de groepen werden ingebracht. De ochtend werd afgesloten met een discussie aan de hand van een aantal stellingen, onder leiding van Johan Scheffe, beleidsmedewerker bij NBA-LIO. Rond 11:30 was het event afgelopen. De hallen waar de veiling plaatsvond, waren op dat moment alweer zo goed als leeg.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie