Toolbox Gedrag en Cultuur

11-06-2020

De Vereniging van Compliance Officers (VCO) heeft een toolbox Gedrag en Cultuur ontwikkeld en deze beschikbaar gesteld voor alle belangstellenden.

De toolbox is primair bestemd voor Compliance Officers, om het management te ondersteunen bij de beïnvloeding van het gedrag en de cultuur in de organisatie, en zo een bijdrage te leveren aan een beheerste en integere bedrijfsvoering. De toolbox kan echter ook voor internal auditors interessant zijn. Dat geldt zeker voor auditors die gebruik maken van het model van Kaptein, dat als basis is gebruikt voor de inrichting van de toolbox. De toolbox biedt een overzicht van mogelijke instrumenten die voor beïnvloeding kunnen worden gebruikt, en via een keuzemenu de mogelijkheid om de instrumenten te selecteren die het beste aansluiten bij de doelgroep, het onderliggende probleem en het volwassenheidsniveau van de organisatie.

De toolbox kan de auditor helpen bij het samenstellen van een normenkader en ook bij het formuleren van aanbevelingen of mogelijke vervolgacties. Als je bevindingen hebt op, bijvoorbeeld, transparantie en je wilt een specifieke doelgroep bereiken, dan biedt de toolbox een aantal oplossingen. Uiteraard moet je je bewust zijn van het doel en de uitgangspunten van het model en geldt voor de oplossingen niet een one-size-fits-all, maar het helpt wel als denkrichting. Zoals men zelf zegt: de tools zijn niet pasklaar, maar een startpunt en bron van inspiratie. Dus pas de tool aan de behoeften van jouw organisatie aan en ga aan de slag.

Naar de Toolbox Cultuur en Gedrag

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie