Transparantie in de bestuurskamer

16-06-2016

[kolomlinksWie zekerheid wil hebben over de risico’s binnen een organisatie, doet er goed aan een internal auditfunctie in te richten. Sterker nog: een RvC heeft echt wat uit te leggen als een organisatie daar helemaal niets aan doet. Dat stelt Vincent Moolenaar, oud-vooritter van IIA Nederland, in een interview in het magazine RAAD.

Om met de deur in huis te vallen: waarom zou iedere organisatie een goed ingerichte internal auditfunctie moeten hebben?
‘Met internal audit kun je tegenwicht creëren in je organisatie. Vanuit het bestuur gaat er een informatiestroom naar de RvC. Bedoeld of onbedoeld zit daar een bepaalde kleuring of filtering in. Internal audit beschikt over objectieve informatie en kan daardoor de risico’s goed in kaart brengen en een ander licht laten schijnen op de besluitvorming. Internal audit kan dus ook de keerzijde van de medaille laten zien.

Belangrijker nog vind ik dat internal audit zorgt voor transparantie in de bestuurskamer. De grootste handicap voor een toezichthouder is asymmetrie in de informatievoorziening; het bestuur beschikt over veel meer informatie dan de RvC. Dat zou je effectiviteit als toezichthouder kunnen aantasten. De rol van internal audit moet dus zijn om te zorgen voor zo veel mogelijk transparantie. Zodat het management voldoende informatie heeft om inzicht te krijgen in de belangrijkste risico’s, en toezichthouders erop toe kunnen zien dat die risico’s ook zo goed mogelijk worden gemanaged. Zo kan internal audit de spil zijn in het samenspel tussen bestuur en commissaris.’

Download het artikel Transparantie in de bestuurskamer als PDF

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie