11-01-2011
11-01-2011

Veilig internet cruciaal voor Europese economie

Bestrijding van cybercrime is een van de randvoorwaarden voor veilig internetbankieren en gebruik van bijvoorbeeld het Elektronisch Patiëntendossier. Deze mening geeft EU-vicepresident Neelie Kroes in het exclusieve interview dat zij onlangs gaf aan een aantal bestuursleden van het Platform voor InformatieBeveiliging (PvIB).

"De veiligheid op internet is van vitaal belang voor de Europese economie, voor de bescherming van bedrijven en voor de bescherming van handelingen van de gewone burger. Gebruikers moeten zich veilig voelen als ze online zijn", zegt Neelie Kroes in het interview dat werd gepubliceerd in het kerstnummer van het verenigingsmagazine Informatiebeveiliging.
Kroes benadrukt dat de Digitale Agenda vooral de toegang tot het internet promoot en zij wil voorkomen dat internet een ‘ommuurde tuin’ wordt. Zij vindt echter wel dat het beveiligingsbewustzijn van gebruikers vergroot moet worden.

Cybercrime
Aanvallen van cybercrime worden steeds vernuftiger en worden gemotiveerd door financieel gewin of politieke doelen. Estland en Litouwen zijn voorbeelden van dat laatste. Dreigingen die grensoverschrijdend zijn, vragen ook om samenwerking tussen de landen van de Europese Unie. In de EU-aanpak is ook een rol weggelegd voor het bedrijfsleven, dat gezamenlijk moet optrekken met de EU, om te voorkomen dat er gaten gaan vallen.

Gezondheid en geld
“Een goede EU-aanpak tegen aanvallen van cybercrime is een van de randvoorwaarden voor eBanking en eHealth”, aldus EU-vicepresident Neelie Kroes. Kroes ziet voordelen voor de behandeling van patiënten bij grensoverschrijdende toepassing van informatie die van levensbelang kan zijn. Zij noemt hierbij de samenwerking van de Europese landen in de epSOS pilot. Hierbij benadrukt zij dat burgers nieuwe technologieën en internetdiensten alleen zullen gaan gebruiken als zij er vertrouwen in hebben dat hun persoonlijke gegevens, en in het bijzonder gevoelige informatie over hun gezondheid, veilig zijn.

Meer onderwerpen
Neelie Kroes geeft in het interview met Informatiebeveiliging antwoord op vragen over de belangrijkste acties voor vertrouwen en veiligheid in de Digitale Agenda van Europa. Zoals cybercrime, security en privacy bij het Electronisch Patiëntendossier (EPD) en de voor- en nadelen van zelfcontrole bij het beheer van autorisaties, het kennisniveau van burgers, de samenwerking van internationale Computer Emergency Response Teams (CERTs), netneutraliteit, smart energy meters, het gebruik van standaarden en kwalificatie van security professionals.
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie