VGZ Winnaar Internal Audit Innovation Award 2016

21-11-2016

Margot Hovestad en Joop Winterink van coöperatie VGZ (cVGZ) zijn de winnaars van de Internal Audit Innovation Award 2016, georganiseerd door Protiviti en het IIA.

Jurylid Jantien Heimel: "We hebben met name op drie elementen getoetst: 1. vernieuwendheid, 2. de relatie met internal audit en 3. heeft de business er iets aan. Twee inzendingen sprongen er vervolgens uit, die van VGZ en ABN AMRO."

VGZ heeft een Strategisch Alignment Onderzoek geïntroduceerd waarin iedere medewerker wordt uitgenodigd zijn/haar persoonlijke mening te geven over de strategie van VGZ. De jury is van mening dat deze aanpak vernieuwend is en heel relevant voor de business, omdat je via dergelijke onderzoeken inzicht geeft aan de business over de kernvragen van de organisatie rond strategie-implementatie.

Jantien Heimel: "Krachtig is de samenwerking met andere bedrijfsonderdelen vanuit Internal Audit, specifiek ook met de afdeling Communicatie. Internal Audit maakt zich door het geven van dergelijk inzicht heel relevant. Hoewel de basisgedachte enkele overeenkomsten vertoond met de winnaar van vorig jaar, is de jury van mening dat deze innovatie het best voldoet aan de gestelde uitgangspunten. VGZ mag zich met recht winnaar van de Internal Audit Innovatie Award 2016 noemen."

In het voorjaar van 2015 is een nulmeting gedaan naar de alignment van Coöperatie VGZ. In 2016 is een herhaalmeting uitgevoerd. De S-ray scan van S-ray Diagnostics, een onafhankelijk kennisbedrijf van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gebruikt voor het uitvoeren en presenteren van de onderzoeksresultaten.

Joop Winterink, directeur Internal Audit Coöperatie VGZ: "Onderscheid wordt gemaakt naar het WAT, het HOE en het WAAROM van de strategie. Wat cVGZ wil bereiken (doelen), hoe cVGZ haar doelen kan realiseren (keuzes) en waarom doelrealisatie voor VGZ belangrijk is (waarden). Wat het beste is voor cVGZ in zijn geheel staat daarbij centraal. De uitkomsten laten voor VGZ sterke verbeteringen zien op zowel de respons van medewerkers (60-72%), als op het alignment binnen en tussen teams."

De S-ray scan toont voor het WAT, het HOE en het WAAROM alignment uitkomsten in drie maps:

  • De total alignment map toont de alignment tussen teams; 
  • De team alignment map toont de alignment binnen een team;
  • De team alignment content map toont de inhoud van de team alignment.

Door de toepassing van de S-ray scan helpt Internal Audit cVGZ met het inzicht bij:

  • De mate van het alignment binnen en tussen teams;
  • Een verklaring van de verschillen in alignment binnen en tussen teams;
  • Verschillen in alignment in opeenvolgende jaren (2015-2016);
  • De resultaten van een scherpere strategieformulering en authentiek leiderschap.


V.l.n.r. Margot Hovestad, Jantien Heimel, Joop Winterink, Johan Kom, Anneke Wieling

Overige inzendingen

ABN AMRO: Canvas Instrument for Application Orientation (CIAO)
Gebruik van onze 'CIAO' tool versterkt het begrip van IT-applicaties en de businessrelevantie hiervan bij Business én IT-auditors. Hierdoor ontstaat meer grip op IT-risico’s gerelateerd aan businessprocessen en daarmee ook de effectiviteit en waarde van onze IT-Auditactiviteiten.

Jurylid Jantien Heimel: "ABN AMRO was een duidelijke runner-up: Zij pakken een heel relevant probleem aan dat in veel auditdiensten dagelijks aan de orde is: de samenwerking tussen operational auditors en IT auditors. Een aandachtspunt vanuit de jury wat betreft deze inzending was dat de link met de business miste."

Exact: Cooperation model internal audit with external audit
Core principle of the cooperation model is that audit procedures to be performed for the financial audit are performed and documented by Exact and are fully integrated in Exact’s Risk Control Framework.

EY: Robotics for Internal Audit
Implementing Robotic Process Automation (RPA) through the department frees up resource capacity for higher-value work. These resources can focus on the core objectives of IA safeguard objectivity, delivering insights, mitigating risk.

Gasunie: Audit Kennis Cafetaria
Gasunie heeft een nieuw opleidingsmodel ingericht waarbij (nieuwe) auditors modules kunnen volgen, afhankelijk van hun rol, achtergrond en ervaring. De opzet is bedoeld voor auditors van de audit afdeling, gast-auditors en ook voor compliance auditors die vanuit de 2nd LoD opereren.

Heineken: Het proces begrijpen om de control deficiency op te lossen
Eerst het hele proces in kaart brengen van het onderwerp dat onderzocht wordt vanuit Internal Control en dan pas beginnen met het auditonderzoek. De auditor krijgt zo een heel goed beeld van het proces waardoor de audit veel doeltreffender kan worden uitgevoerd. De auditees krijgen een goed inzicht in hun proces en waar zich eventuele knelpunten en risico’s bevinden. 

KPMG: Real time monitoring met SOFY
SOFY is een innovatief data analyse platform dat inzichten biedt door in real time ERP transacties te analyseren. De inzichten uit deze analyses worden vervolgens aan gebruikers teruggekoppeld via notificaties, dashboards en berichten feeds.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie