04-11-2010
04-11-2010

Vijf jaar toezicht marktmisbruik: koersgevoelige informatie sneller openbaar, internationaal speelveld van toenemend belang

De AFM heeft het toezicht op marktmisbruik de afgelopen vijf jaar stevig op de kaart gezet. Stonden de eerste jaren vooral in het teken van het uitleggen van de regels, anno 2010 is de norm voor het tijdig publiceren van koersgevoelige informatie voor de meeste marktpartijen duidelijk. Discussies gaan vooral nog over technische interpretaties. Door de eerdere publicatie van koersgevoelige informatie is de kans op handel met voorwetenschap verkleind, met name bij persberichten over fusies en overnames.

Uit het rapport 'Vijf jaar toezicht op Marktmisbruik' (pdf) blijkt, dat de AFM in de afgelopen vijf jaar meer dan 250 onderzoeken heeft uitgevoerd naar mogelijk marktmisbruik en meer dan dertig keer aangifte gedaan. De AFM heeft ook handhavend opgetreden, zowel tegen bedrijven die koersgevoelige informatie niet op tijd publiceerden, tegen beleggers die handelden met voorwetenschap als ook tegen meldingsplichtigen die hun transacties niet tijdig bij de AFM hadden gemeld. Daarnaast heeft de AFM zo’n dertig keer gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om de handel in financiële instrumenten te onderbreken.

Verschillende onderzoeken naar de handel met voorwetenschap werden afgerond en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. In enkele grote overnamezaken heeft de AFM intensief samengewerkt met Europese collega-toezichthouders. In deze dossiers waren oplopende koersen bij overnamebiedingen reden voor onderzoek. Inmiddels is in verschillende landen aangifte gedaan tegen deze partijen. Behalve door de AFM is ook door een aantal toezichthouders in andere landen aangifte gedaan.

Lees verder
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie