Wat brengt de toekomst voor auditors?

01-11-2018

“Nieuwe ideeën sijpelen een samenleving binnen. Je hebt legers om legers tegen te houden. Maar je hebt niets om ideeën tegen te houden.” Zo begint Andrea Wiegman haar presentatie, de aftrap van de PAS Conferentie 2018: KomPAS naar de toekomst. Arne Mulder, voorzitter van de PAS Commissie, introduceert de presentatie van Andrea als: “Het weerbericht voor internal auditors: Welke veranderingen komen er op ons af.” Wat blijkt, dat zijn er een hele hoop.

“Iedereen die leeft in een bepaalde tijd, helpt de toekomst vorm te geven. Maar we hebben nog nooit met zo’n grote groep mensen over onze toekomst nagedacht. We leven nu dan ook in een roerige tijd. Er gebeuren veel dingen die de route van de samenleving veranderen en sommige dingen zijn nu eenmaal niet te voorspellen.

Er is de afgelopen tien jaar veel op ons afgekomen, en dat is voorlopig nog niet voorbij. Dit gaat echter niet meer lineair, zoals ‘vroeger’. Dingen groeien langs en door elkaar heen. Disruptief is hiervoor een goed woord, dat staat voor het ontwrichten van de bestaande business. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen en oplossingen. Het is de tijd van en/en – uitersten die allebei duidelijk aanwezig zijn en belangrijker worden voor de mensheid, zoals online én offline, maar ook internationaal én hyperlokaal, maakbaar én onvoorstelbaar.

Digitalisering versus menselijkheid

Zo zijn er ook twee hele grote tegenover elkaar staande zaken van invloed op de wereld (en het internal auditvakgebied!) – verdere digitalisering én meer menselijkheid.

Digitalisering

De eerste iPhone werd in 2007 op de markt gebracht. In 2008 zijn de Bitcoin uitgevonden, Airbnb opgericht en Facebook in het Nederlands gelanceerd. Sinds deze digitalisering zijn we anders gaan communiceren: er wordt veel meer gedeeld. Dat wordt inmiddels de netwerkeconomie genoemd. Je kunt overal in de wereld even hard groeien, omdat de gebruikers (online) het werk doen. Hier zitten positieve, maar ook negatieve punten aan. Zo zijn we bijvoorbeeld van zwart geld naar zwarter geld gegaan – het wordt steeds moeilijker te traceren. Alles wordt almaar complexer. Er zijn regels, bedrijven met eigen regels, mensen die zeggen ík heb mijn eigen regels.

Menselijkheid

Naast alle nieuwe technologieën, komt er juist ook meer menselijkheid de hoek omkijken. Denk aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, goede doelen, ‘do good’ en bekende mensen die het goede voorbeeld geven. Daarom wordt er ook zoveel geïnvesteerd in en onderzoek gedaan naar menselijkheid in Artificial Intelligence (AI). De techniek gaat in de toekomst dus empathischer worden. Computers gaan leren hoe een mens denkt. Maar wat gaat er dan gebeuren? Zie jij in deze uitdagingen kansen of problemen? Hoe dan ook, als rationale systemen meer en meer gaan overnemen, dan is er meer plek voor soft skills, voor nieuwe manieren van werken.

De toekomst van audit

Het werk van de internal auditor is heel divers. Er komt veel op je af. Veel verschillende (soorten) audits, maar ook veel nieuwe tools, en veel startups die tools gaan leveren. Ook in deze beroepsgroep zijn verdere digitalisering en meer menselijkheid al zichtbaar. In de toekomst zal je steeds meer uit handen gaan geven. De technologie biedt je digitale handen, ogen en oren. De vraag voor auditors is dan: Wat voegen we zelf nog toe? Daar komt de menselijkheid om de hoek kijken. Je kunt je team uitbreiden met filosofen, antropologen, psychologen en ga zo maar door. Want als we veel AI krijgen, dan hebben we ook heel hard IA nodig: Intelligence Audits.

Dus auditor, word jij een kameleon die zich continu aanpast? Ga jij werken vanuit je hart, met je eigen unieke waarden? Zorg jij dat die binnensijpelende ideeën nieuwe kansen worden? Want de toekomst hou je niet tegen, daar moet je in meegroeien.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie