YP: Terugblik East meets West event

12-08-2016

Op woensdagmiddag 25 mei vond het IIA YP event ‘Het belang van cultuur; East meets West’ plaats bij VIVAT Verzekeringen. Het doel van de middag was om de 70 aanwezige young professionals inzicht te geven in het belang van cultuurverschillen. Met name hoe kenmerken van Aziatische culturen van belang kunnen zijn voor het uitvoeren van een audit en het presenteren van de auditresultaten. Een diversiteit aan sprekers deelden hun ervaringen waarbij de focus van de dag niet alleen lag op het erkennen van verschillen in cultuur maar ook juist op het erkennen van raakvlakken.

De middag startte met YinHua Cao (CFO VIVAT). Hij gaf inzage in zijn culturele (Chinese) afkomst en sloot af met tips, zoals: “Listen and observe, be open-minded, keep being yourself and enjoy the difference and variety”. Richard van Schaik (P&O Adviseur VIVAT) gaf vervolgens inzage in de impact op de organisatiecultuur die de overname van VIVAT door Anbang teweeg heeft gebracht. Hoewel er duidelijk verschillen zijn tussen de cultuur van VIVAT en die van moedermaatschappij Anbang, wordt er van beide kanten gezocht naar verbinding, waarbij VIVAT een nieuwe maar eigen identiteit zal ontwikkelen.

Jan Cherim (Managing Partner Financial Access) deelde zijn ervaring als ervaren risk management adviseur. De drivers van nationale en organisatieculturen en de impact daarvan op het handelen binnen een bedrijf onderbouwde hij door middel van voorbeelden uit de praktijk. Paul Martens (VP Audit Manager ABN AMRO) deelde zijn ervaring als internal auditor in Azië. Beide sprekers hadden een duidelijke boodschap: “Wees je bewust van de culturele aspecten om effectief te zijn als auditor”. Een bewustzijn van de hiërarchie, communicatie, samenwerken en het bouwen van relaties is hierin erg belangrijk.

Daniel Smidts (Senior Manager EY) en Berend Jansen (Directeur YX Company) sloten de inhoudelijke middag af met een presentatie van een tool die YX company heeft ontwikkeld. Met deze tool, die focust op de mechanismen die risicogedrag beïnvloeden, kan geanalyseerd worden in hoeverre de gewenste organisatiecultuur is geïmplementeerd in de mechanismen van de organisatie (processen, controls, governance en opzet van de organisatie).

Als afsluiter was er een goedbezochte borrel waar de deelnemers en sprekers de mogelijkheid hadden om met elkaar verder te praten.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie