Menu Sluiten

Keep your head into the woods!

Door Jocelyn Rebbens | Foto: Aaron Burden, Unsplash

Een wijze Indiase deelnemer zei jaren geleden tegen mij: “Zorg dat je met je hoofd in het ‘bos’ blijft, ondanks dat je fysiek in de stad bent……” Destijds een prachtig gesprek met mooie inzichten. Nu ten tijde van Corona en deze soort van ‘thuisisolatie’ denk ik: makkelijker gezegd dan gedaan!

Wie ben ik?

Trust me, ik heb het leukste vak dat er is! Mogelijk ken je me al vanuit het IIA. Mijn naam is Jocelyn Rebbens en ik ben psycholoog, trainer, coach en ben met veel plezier als één van de trainers verbonden aan IIA Nederland. Je treft mij voor de groep bij de trainingen Positieve & Praktische Psychologie en Personal Branding. Daarnaast ben ik als expert ook thuis op thema’s als Effectieve Communicatie, Meer overtuigingskracht door Framing, Persoonlijke veerkracht en leiderschap.

Hoe bij mij de mokerslag binnen kwam

Waarom ik je als auditor graag een hart onder de riem steek nu, is dat ook ik aan den lijve ondervind hoe lastig het is om je energie niet kwijt te kunnen en je niet fysiek of live te kunnen verbinden met collega’s, deelnemers, opdrachtgevers, vrienden en familie. Want bij mij kwamen de maatregelen als een mokerslag binnen. De eerste persconferentie was op 12 maart. Enthousiast stond ik een training Personal Branding af te ronden in Amsterdam. Heerlijke dag, goede interactie, mooie groep deelnemers. Wat een energie! Ik was sowieso fit, want ik had net een vakantie achter de rug. Helaas werd ik na de training meteen bijgepraat over de persconferentie en kwam vervolgens abrupt de ene na de andere annulering binnen. Begrijpelijk gezien de maatregelen en de ernst. Tegelijk voor mij als zelfstandig ondernemer shocking hoe binnen 24 uur 4 weken werk en inkomsten compleet uit mijn agenda verdwenen. De dagen erna liep dit op tot 2,5 maand. En dit had niets met mijn kwaliteit of capaciteit te maken, dus ik kon er ook even niets aan doen. Geen grip, geen controle.

Overzicht op wat wél kan

Je begrijpt; ik was niet met mijn head into the woods ? Mijn gedachten en gevoelens varieerden van dichtklappen, ongeloof, bezorgd , boos tot negeren van het nieuws. Tegelijkertijd kreeg ik behoefte aan rust, wandelen buiten met muziek op, gezond eten en overzicht. Overzicht op wat wél kan….. Want ik krijg normaliter pas stress als ik geen mogelijkheden of alternatieven heb….. Het werd nog wat beklemmender toen ik daarnaast ook de volgende maatregelen hoorde van het sluiten van de horeca en winkels en het zoveel mogelijk binnen blijven. En ook die begrijp ik. Was niet voor niets het braafste meisje van de klas vroeger, ik luister wel….. Nu ben ik in tijden van drukte ontzettend graag alleen thuis. Maar ik woon én werk alleen. Ik heb geen kids of partner. Ik voelde me nu echt voor het eerst sociaal geïsoleerd….. Zonder de mogelijkheid om vrienden en familie te knuffelen, even een koffietje of lunch in de stad te nuttigen met een zakenrelatie, zonder dansfeestjes, zonder coaching in inspirerende tentjes en het feit dat ik ook geen opdrachtgevers en deelnemers zie…..  Je denkt wellicht nu je dit leest: je mag mijn kids of partner wel even weekje lenen, voordat ik ze achter het behang plak. Want dat hoor ik uiteraard ook om me heen: dat de thuisisolatie met kids en partner een enorme challenge is en je niet toekomt aan je me-time!

Wat ben ik gaan doen en gun ik jou?

Gelukkig duren de ‘dichtklapmomenten’ bij mij niet lang. Het moest echt indalen en vervolgens kreeg ik letterlijk zuurstof en kon ik weer gaan broeden op mogelijkheden. Want ik wil doorgaan met dit leuke en mooie werk, ook thuis. Daarnaast wil ik voorkomen dat ik naast het compleet thuiswerken in een sociaal isolement raak door het alleen wonen/werken. Ik ben het volgende de afgelopen twee weken gaan doen.

 • Zo lang het is toegestaan ga ik elke dag minstens een uur wandelen. Met een koptelefoon op en heerlijke muziek. De koptelefoon heeft als neveneffect dat mensen wat meer op afstand blijven en vaak aannemen dat je in gesprek bent. Ik lach vriendelijk en loop door! #anderhalvemeter
 • Ik ben me gaan verdiepen in online mogelijkheden voor coaching en training (MS Teams, ZOOM). De eerste videocoachings staan gepland en de trainingen komen er aan. Ook voor het IIA hebben we inmiddels 8 mei en 22 mei Online Zoom trainingen op het programma staan! Ik heb zelf een ZOOM coachingsticket gekocht (ZOOM School van Elja Boxman). Want ik wil wel mijn kwaliteit handhaven en kijken waar het past. Niet alle programma’s zijn geschikt voor het opsplitsen van deelnemers in subgroepen en als coach te kunnen coachen in de subgroepen.
 • Ik heb mijzelf de tijd gegund en volg diverse gratis webinars via Management Impact.
 • Mijn stapel ongelezen vakboeken wordt weer aangeraakt. En ook de romans lees ik verder. Dat is ook inspiratie.
 • Ik heb weer tijd voor films en series op Netflix. Ik ontdekte geweldige en humoristische Duitse films. Lekker lachen doet goed. Via Cinetree kun je tijdelijk gratis mooie films voor thuis kijken.
 • Mijn sportschool biedt 2 maanden gratis virtuele sportlessen aan, Les Mills on demand. Daarnaast heb ik via enthousiaste fitcoach Cynthia al meegedaan met Zumba thuis via ZOOM (24fitcambreda.nl). Waar iedereen zich voor aan kan melden bij haar. Hilarisch leuk!
 • Ik pak dagelijks de telefoon om een aantal relaties te bellen, maar ook vriendinnen. Of om te Facetimen. Zelfs met mijn oma van 93 is dat voor het eerst gelukt! Juist nu heb ik meer tijd om bij te praten over ieders wel en weer van deze situatie.
 • Ik ben mijn huis aan het schilderen. Dit maakt mijn hoofd leeg. Ik ben erg blij met deze touch-up van mijn woonkamer en ik krijg tegelijkertijd veel creatieve energie en ideeën voor mijn werk. Wat kan wel?
 • S ’avonds laat kijk ik geen nieuws of talkshows meer. Na het 8 uur journaal vind ik het best. Ik wil ook nog slapen en heb niet iemand naast me die zegt ‘komt wel goed’.
 • Vertel het niet verder: ik ben zelfs gaan bakken! Het eerste gezonde bananenbrood is een feit! En het smaakt nog ook. Daarnaast kook ik veel bewuster en maak ik gezonde theetjes (verse gember, kruidnagel en mandarijn)
 • En ik blijf de humor opzoeken! Een dag niet gelachen is niet geleefd. Dus dagelijks een plaatje, spreuk, filmpje of iets persoonlijks delen geeft wederzijds verbinding en energie.
 • Last but not least: Ik ben jarig in deze periode. Dat vier ik altijd. Dus de teleurstelling alles af te zeggen was er zeker. Tegelijkertijd was er nu Jossies eerste virtuele bday borrel!

Wat heeft het me gebracht?

 • Vlagen van eenzaamheid en hierdoor zelfreflectie
 • Rust en kalmte, naar binnen gaan (head into the woods)
 • Vitaliteit, energie en zelfzorg
 • Opgeruimd en ‘nieuw’ huis = opgeruimd hoofd
 • Compassie met mijzelf en anderen, niet te streng zijn nu…….
 • Gelachen om mijzelf (thuissporten) en met anderen aan de telefoon
 • Anders tegen dingen aankijken (veerkracht)
 • Vertrouwen willen houden
 • Nieuwe gezonde recepten en gerechten
 • De ontdekking dat ik oprecht het leukste werk heb dat er voor mij is en dat ik mijn passie vasthoud

Zorg allemaal goed voor jezelf en elkaar. Ook deze tijd gaat voorbij…….. En weet dat je niet alleen bent. Zie jullie ontzettend graag bij IIA terug, fit en vitaal. Online of live. Keep your head into the woods……

Veel sterkte en virtuele hug! Jocelyn

Over Jocelyn Rebbens Jocelyn Rebbens trainer bij IIA

 drs. Jocelyn Rebbens is economisch psycholoog en gepassioneerd trainer/coach/spreker. Zij verbindt het liefst persoonlijkheden aan organisatiemerken, zodat deze vanuit een gedeeld vuur en ambitie elkaar versterken. Dit in de vorm van trainingen, workshops, lezingen en leergangen; aan zowel professionals, managers als directies en ondernemers. Eind 2015 schreef zij de paperback Personal Branding. Ze stond 5 keer in de top 5 van hoogst gewaardeerde sprekers van NIMA. 

In 2018 was drs. Jocelyn Rebbens de beste trainer bij IIA. Zij verzorgt op 8 mei een Online Zoom Training Positieve Psychologie en op 22 mei een Online Zoom Training Personal Branding. Neem voor vragen contact op via info@rebbels.com of kijk op  www.rebbels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *