CAE Forum

Elke 2 maanden komt het CAE Forum bij elkaar om met vakgenoten te sparren over actuele onderwerpen onder leiding van Frans Eusman, Chief Audit Executive bij Heineken. Vanwege de Covid-19 maatregelen bekijken we per Forum of de sessie online zal plaatsvinden in Villa Oldenhof of op Zoom.

Onderwerp: Monitor Internal Audit in Corporate Governance

Het aantal Nederlandse beursvennootschappen met een IAF neemt toe gedurende de jaren, zo blijkt uit onderzoek. Bij AEX-bedrijven is de functie overal aanwezig, meestal bij AMX-bedrijven en bij circa tweederde van de AScX-bedrijven. Bij de kleine fondsen is het haast normaal dat er geen IAF is en dat is jammer. Een IAF is een logisch onderdeel van good governance van organisaties.

Volgens de Nederlandse Corporate Governance Code dienen organisaties die geen IAF hebben uit te leggen waarom zij geen IAF hebben en ook alternatieve maatregelen te beschrijven. Wij zien dat de argumenten die organisaties geven voor het niet hebben van een IAF in jaarverslagen in de meeste gevallen onvoldoende is.

De IAF rapporteert in principe over governance, risicomanagement en interne beheersing. In dit CAE forum wordt ook ingegaan op het feit dat in de praktijk veel IAF’en naast derdelijns ook tweedelijns activiteiten uitvoeren. Over combinaties van Internal Audit en risicomangement activiteiten is vaak discussie. In de praktijk worden combinaties niet als taboe gezien en sluiten zelfs in sommige situaties aan op de wensen van bestuurders voor goede en inzichten in de interne beheersing van hun organisatie.

Klik hier voor de Internal Audit Monitor 2021

Zoals gebruikelijk wordt een inleiding verzorgd, waarna in breakouts wordt gediscussieerd over het thema, om de inhoud te verdiepen en te leren van elkaar.

Aanmelden
Datum
7 december 2022

Tijd
18.00 tot 20.00 uur

Locatie
Villa Oldenhof 

Prijs leden / niet-leden
De bijeenkomsten zijn gratis voor leden van het CAE Forum. Wie wél lid is van het IIA, maar nog niet van het CAE Forum, kan op uitnodiging eenmalig vrijblijvend kennismaken met het CAE forum en betaalt in dat geval een bijdrage in de kosten. Dit bedrag is €100,- als het Forum op locatie is. Dit bedrag is €75,- wanneer het Forum via Zoom plaatsvindt.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 

PE punten
2

Doelgroep
Hoofden Internal Audit, werkzaam bij beursgenoteerde bedrijven of organisaties van openbaar belang.

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie