Commissarissen Symposium 2021

Quote Commissaris Réne Hooft Graafland in Management Scope:
"Hoe ziet u de rol van de internal auditor in de praktijk? De internal auditor concentreert zich niet alleen op wat in de jaarrekening komt te staan. Die kijkt naar allerlei operationele processen. Een goede interal auditfunctie is cruciaal voor een auditcommissie. In de herziene corporate governance code is de rol van de interal auditfunctie goed verankerd. De code pleit voor een directe lijn tussen de interne auditor en de voorzitter van de auditcommissie – in mijn ogen een juist pleidooi. Van een goede internal auditor heb je ongelooflijk veel plezier". 

Het jaarlijkse Commissarissen Symposium is hét event waar we Chief Audit Executives en Commissarissen samenbrengen om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan en van gedachten te wisselen. Het thema voor het Commissarissen Symposium op 27 september 2021 is de evaluatie van de internal audit functie.

In de Nederlandse Corporate Governance Code staat dat het bestuur jaarlijks het functioneren van de internal audit functie beoordeelt en hierbij het oordeel van de auditcommissie betrekt (best practice bepaling 1.3.2). Op welke wijze vindt deze beoordeling plaats in de praktijk en waar dienen commissarissen dan op te letten? IIA heeft guidance gepubliceerd die hierbij behulpzaam kan zijn: The Internal Audit Assessment Tool for Audit Committees.

Tijdens het symposium zullen commissarissen en internal auditors hun ervaringen met de evaluatie van de internal audit functie delen. Daarnaast zal onderzoeker Robert Bogtstra inzicht geven in de stand van zaken van de internal audit functie bij Nederlandse beursfondsen.

Programma
13.00 Ontvangst met koffie/thee
13.30 Opening programma – Jim Jansen, Dagvoorzitter
13.35 Welkomstwoord - Herman Zondag, Directeur Customer Experience AFAS
13.45 Introductie thema Evaluatie van de internal auditor: Daco Daams, voorzitter NBA LIO en Linda Post, voorzitter IIA Nederland
14.00 Inleiding onderzoek Internal audit bij beursfondsen – Robert Bogtstra, FSV Risk Advisory 
14.30 Pauze
15.00 Inleiding Ada van der Veer-Vergeer, Commissaris
15.30 Inleiding Frans Eusman, Executive Director Global Audit, Heineken
16.00 Break out groepen
17.00 Terugkoppeling en samenvatting door Jim Jansen
17.15 Afronding met 2 voorzitters Daco Daams en Linda Post
17.25 Sluiting 
17.30 Borrel
18.00 Diner

Dit jaarlijkse symposium wordt opnieuw georganiseerd door IIA en NBA LIO. 

      

Aanmelden

Spreker
Ada van der Veer-Vergeer, Commissaris

Ada heeft een brede en langjarige ervaring als commissaris en toezichthouder, zowel in de financiële wereld en private sector als in de semi-publieke omgeving. Onder meer bij Arcadis Nederland, DEGIRO, Alliander, LeasePlan Corporation, de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), Maag Lever en Darm Stichting en Fortis Bank Nederland. Bij de meeste organisaties is/was zij Voorzitter van de RvC of Voorzitter van de Auditcommissie. Tevens was zij Voorzitter van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy van 2015 tot in 2020.

Ada is boardroom consultant op het gebied van strategie en corporate governance. Ook is zij Kernteamlid van het Erasmus Governance Institute - Erasmus Universiteit en uit dien hoofde actief betrokken bij de leergang voor commissarissen en toezichthouders. Daarnaast is zij gastdocent aan Nyenrode Business Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar bestuurlijke loopbaan was Ada CEO van Currence Holding, eigenaar van de Nederlandse bancaire collectieve betaalmiddelen en daarvoor CEO van één van de drie divisies van KPN, t.w. KPN Data/IP en tevens Voorzitter van de Board van KPN Belgium SA. 
En voordien bekleedde Ada een kleine 20 jaar posities in de financiële wereld. Zo was zij onder meer Hoofddirectie van Achmea Bank Holding, Directielid van Achmea Hypotheek Bank en Voorzitter van de Directie van Staal Bankiers. Ada was de eerste vrouwelijke bankdirecteur in de historie van Nederland. 

Datum
27 september 2021

Tijd
13:00 tot 18:00 met aansluitend diner

Locatie
AFAS theater in Leusden 

Coronamaatregelen
De veiligheid van de deelnemers staat centraal. We volgen het protocol voor veilig organiseren van evenementen in het kader van het coronavirus, opgesteld door branche- en vakorganisaties. Op de locatie zijn maatregelen getroffen qua routing, hygiëne, catering en bieden alle gasten een hygiënetoolkit aan. Er zijn meerdere in- en uitgangen zodat de bezoekers met gepaste afstand naar binnen kunnen.

Op dit moment worden de versoepelingen gefaseerd doorgevoerd. Er zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan met de fieldlab testevenementen. Wat de situatie gaat betekenen voor evenementen in september is tot op heden nog niet bekend. We houden er rekening mee dat er sneltesten uitgevoerd moeten worden of een bewijs van vaccinatie overlegd moet worden.

Coronatoegangsbewijs
Naast testbewijzen, zijn ook vaccinatiebewijzen beschikbaar in de CoronaCheck-app. Daarmee kun je na een volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot het IIA Congres. Wij zullen om dit zogenaamde 'coronatoegangsbewijs' vragen.

Hoe werkt het? Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kun je scannen met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld. Hiermee krijg je toegang tot evenementen (en andere landen).

Prijs leden / niet-leden
Gratis event op uitnodiging

PE Punten
4

Doelgroep
Chief Audit Executives & Commissarissen

Aantal deelnemers
Maximaal 100 deelnemers (afhankelijk van coronamaatregelen)

 

 

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie