Effectief sturen op gedrag: de kracht van consequenties

Om veranderingen succesvol te kunnen laten renderen is ook de borging van de nieuwe werkwijze in nieuwe gewoontes noodzakelijk. Mensen zijn al snel geneigd in oud gedrag te vervallen als het nieuwe gewenste gedrag nog geen gewoonte is. En dan dreigt de implementatie op één grote verspilling uit te draaien. Maar hoe krijg je mensen zo ver dat ze oude gewoontes loslaten en een nieuwe manier van werken accepteren? In deze masterclass leren de deelnemers de basisbeginselen van een wetenschappelijk bewezen methode voor gedragsverandering in organisaties. Hiermee kunnen ze doorbraken realiseren op basis van gewenst gedrag.

Deze evidence-based aanpak staat wereldwijd in de wetenschap bekend onder de naam Organizational Behavior Management (OBM). De filosofie en methodologie van deze praktische wetenschap sluit naadloos aan bij andere methodieken zoals Lean en Agile en is er duidelijk toegevoegde waarde bij kwaliteits- en veiligheidsvraagstukken.

Programma op hoofdlijnen:

 • Introductie van principes menselijk gedrag a.d.h.v. echte case uit eigen werkveld deelnemers
 • De 3 valkuilen bij gedragsbeïnvloeding
 • De 4 gedragsveranderingsstrategieën
 • De wetenschap van OBM a.d.h.v. het bedrijfskundige stappenplan voor prestatieverbetering
 • Oefening op case: het creëren én behouden van bevlogenheid in de organisatie
 • Introductie in de gedragsanalyse 
 • Oefening in de gedragsanalyse aan de hand van eigen cases
 • Plenaire discussie

Uitkomst van de Masterclass:

Na het deelnemen aan deze Masterclass heb je:

 • Meer begrip over de principes van menselijk gedrag en het optimaal beïnvloeden daarvan om prestaties in organisaties te optimaliseren;
 • De basisbeginselen leren kennen over het in stand houden van gedrag in relatie tot het borgen van een organisatieverandering;
 • Kennis over het analyseren van gedrag ten behoeve van het ontwerpen van effectieve interventies.

De deelnemers ontvangen na afloop de slides van de presentatie en een artikel.
Deze Masterclass is een prima introductie in de toegepaste gedragsanalyse en is een mooie eerste stap naar een volledige opleiding én certificering in OBM.

Aanmelden
Datum
28 maart 2023

Tijd
09:00 tot 17:00 uur

Locatie
IIA Academy, Burgemeester Stramanweg 105F, Amsterdam

Prijs leden / niet-leden
€ 595,- / € 695,-

PE Punten
7

Doelgroep
Auditors van alle niveaus

Aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers

Spreker
Joost Kerkhofs is een bevlogen en veelgevraagd spreker en auteur. Hij is eigenaar van trainingsbureau Neotopia en tevens medeoprichter en Managing Director van OBM Dynamics B.V.
Samen met zijn compagnon Robert den Broeder werkt hij aan de missie om de wereld tot een mooiere en betere werkplek te maken met behulp van de kracht van positive reinforcement. In 2020 verscheen hun eerste boek “Organizational Behavior Management: Een introductie”, dat als lesboek onderdeel uitmaakt van het lesmateriaal voor de OBM Foundation Level Training, die kan worden afgesloten met het wereldwijd erkende examen via APMG International.

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie