Effectief sturen op gedrag: de kracht van consequenties

In deze online training leer je de basisbeginselen van een wetenschappelijk bewezen methode voor gedragsverandering in organisaties. Hiermee kun je doorbraken realiseren op basis van gewenst gedrag.

Deze evidence-based aanpak staat wereldwijd in de wetenschap bekend onder de naam Organizational Behavior Management (OBM).

Zowel qua filosofie als methodologie sluit deze praktische wetenschap naadloos aan bij Lean Six Sigma. 

Programma op hoofdlijnen

 • Kennismaking
 • Introductie van principes menselijk gedrag a.d.h.v. echte case
 • De 3 valkuilen bij gedragsbeïnvloeding
 • De 4 gedragsveranderingsstrategieën
 • De wetenschap van OBM aan de hand van het bedrijfskundige stappenplan voor prestatieverbetering
 • Oefening op case: het creëren én behouden van bevlogenheid in de organisatie
 • Middagpauze
 • Introductie in de gedragsanalyse
 • Oefening in de gedragsanalyse aan de hand van eigen cases
 • Plenaire discussie
 • Sluiting

Uitkomst van de training
Na het deelnemen aan deze training heb je:

 • Meer begrip over de principes van menselijk gedrag en het optimaal beïnvloeden daarvan om prestaties in organisaties te optimaliseren;
 • De basisbeginselen leren kennen over het in stand houden van gedrag in relatie tot het borgen van een Lean of LSS-implementatie;
 • Kennis over het analyseren van gedrag ten behoeve van het ontwerpen van effectieve interventies.

Deze training is een prima introductie in de toegepaste gedragsanalyse en is een mooie eerste stap naar de Post Graduate opleiding tot Certified OBM Practitioner van de Vrije Universiteit.

Noot: Deelnemers dienen vooraf een eigen casus te hebben en deze zo concreet mogelijk te vertalen naar gewenst of ongewenst gedrag. Men dient deze uiterlijk één week voorafgaand aan de masterclass digitaal aan te leveren.

Bijvoorbeeld: De bijdragen aan de dagstarts zijn minimaal. Hoe krijg ik mensen zover dat ze actief en inhoudelijk participeren door verbeterideeën aan te dragen en/of ondersteunende opmerkingen te maken?

Aanmelden
Data
21 en 28 mei 2021

Tijd
09:00 tot 13:00 uur

Locatie
Online training via Zoom

Prijs leden / niet-leden
€595,- / €695,-

PE Punten
7

Doelgroep
Auditors van alle niveaus

Aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers

Trainer
Joost Kerkhofs heeft ruim 17 jaar ervaring als (project)manager, consultant en coach. Door zijn achtergrond in Beleids- en Organisatiewetenschappen en kennis van gedragsverandering weet hij vaak snel de vinger op de zere plek te leggen. Zijn mensgeoriënteerde aanpak zorgt vervolgens voor acceptatie en draagvlak voor de oplossing binnen de organisatie. Bij opdrachtgevers als o.a. Rijkswaterstaat, ING, Mobilis, Rabobank Nederland, Wolters Kluwer, ASR, Fortis en IBM/ABN Amro heeft Joost aangetoond een veelzijdig en stressbestendig professional te zijn. De laatste jaren is hij vooral actief in het introduceren in Nederland van Organizational Behavior Management (OBM), een wetenschappelijk onderbouwde veranderaanpak voor gedragsverandering in organisaties ten behoeve van het verbeteren van prestaties. Tevens is Joost in deeltijd actief bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie