Masterclass Bestuur en Toezicht

Wat wordt er verwacht vanuit bestuur en toezicht en hoe levert de internal auditor daar een bijdrage aan? Hoe kan bestuur en toezicht nog beter gebruikmaken van internal audit en hoe zorgt internal audit dat dat wordt gerealiseerd? Gerard Citroen en Bas Blekkingh verzorgen samen een dagvullend programma.

Gerard Citroen neem de ochtend voor zijn rekening, met als aandachtsvelden:

 • Afstemming/definitie scope, functie en rol van non-executives/governance functie (en good governance)
 • Trends in governance (global focus/local focus)
 • Rol van governance in het waardecreatieproces in een VUCA-omgeving (scenario's)
 • Samenhang strategie, nieuwe organisatiemodellen en executie vanuit non-executive perspectief
 • Exploratie impact van veranderde governance scope en -functie op de IAF

Uw functie als internal auditor doet ertoe. Dat wisten we uiteraard al, doch ook hebben we de governance code die zaken en het belang van rollen/functies onderstreept. Waar staan we w.b.t. Good Governance 2018?
 

 • Wat is interessante materie omtrent Bestuur & Toezicht?
 • Vanuit een perspectief Bestuur & Toezicht: wat is een toezichtskader en visie?
 • Wat is een definitie Good Governance 2018, wat zijn taken/rollen toezicht en actualiteiten?
 • Over Innovatief en Pro-actief Toezicht.

Gerard Citroen neemt de deelnemers op interactieve wijze mee in een deels wetenschappelijke, deels praktische toetsing van de governance rol in organisaties nu en in de toekomst. Aan de orde komen onder andere de functie van commissarissen en RvC/RvCT, hun rol in het waardecreatieproces, de vraag wanneer er sprake is van good governance en toekomstscenarios. De onderwerpen worden gekoppeld aan het werkveld van de professionele en "fit for future" internal auditor. In de visie van Gerard is een masterclass een interactieve sessie met professionals op basis van vraagstukken en scenario's waar een goede diepgaande discussies de visie van de deelnemers en inleider in de sessie worden aangescherpt. Gerard heeft internationale ervaring op het gebied van 1-tier en 2-tier corporate governance. Hij ontwikkelt innovatieve governance educatieprogramma's voor de Academy van de NCD (Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren) en doet wetenschappelijk these vormend onderzoek naar next gen corporate governance, kenmerken van governance in 2030. Deelnemers krijgen naast een handout van gepresenteerde concepten een selectie van relevante artikelen over het onderwerp.

Bas Blekkingh gaat in de middag aan de slag met Ego’s in de boardroom, met als vragen:

 • Waarom ontstaan gedragspatronen?
 • Wat is mijn authenticiteit als bestuurder of toezichthouder en hoe bewaak ik mijn authenticiteit? 
 • Wat zijn Ego’s? Waar komen ze vandaan? Welke zijn er? Welke gebruik ik onbewust? Is Ego-gedrag erg?
 • Hoe ga je om met doorgeschoten Ego-gedrag van anderen?

Een belangrijke conclusie van het ochtendprogramma is dat de toezichthouder steeds meer waardegedreven in plaats van resultaatgedreven dient te acteren. Hoe maak je dit concreet voor jezelf? Als adviseur werkt Bas samen met bestuurders en hun toezichthouders. Daarbij valt hem op dat deze leiders met een zelfde soort probleem kampen. Waardegedreven Good Governance is één ding, maar hoe om te gaan met destructief gedrag in de boardroom dat volstrekt niet waardegedreven lijkt te zijn? Leiders zoeken naar structuren om gedrags-issues beter aan te kunnen pakken. Toezichthouders worden meer en meer verantwoordelijk voor het toezien op een juiste cultuurontwikkeling. En wie houdt er toezicht op de cultuurontwikkeling binnen de boardroom? In de interactie tussen toezichthouder en bestuur ondervindt men veel ruis door zgn. Ego-gedrag. Dit wordt natuurlijk nooit zo genoemd en al helemaal niet besproken. En toch, door het niet aanpakken van dit gedrag raakt de juiste besluitvorming uit balans en worden zaken niet besproken die wel besproken zouden moeten worden. Er dient een taal ontwikkeld te worden die de juiste interventies biedt, waardoor een juiste waarde gestuurde interactie niet belemmerd wordt door positiespelletjes in de teams onderling, of tussen een toezichthouder en een bestuur. Gedurende deze interactieve middag gaan deelnemers, soms op humoristische wijze, zelf op verkenning en leert men deze rare patronen in de boardroom te hanteren. 

Bas Blekkingh volgde zijn opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie en kreeg de mogelijkheid om binnen de Landmacht leidinggevenden op te leiden. In 1993 maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven en in 1996 begon hij zijn eigen bedrijf. Bas is oprichter van het bedrijf Authentiek Leiderschap. "Met korte impactvolle interventies ontsluiten en verbinden de adviseurs van Authentiek Leiderschap de verborgen authentieke kracht van leiders, hun teams en organisaties, waardoor ze gelukkiger en succesvoller worden. Dat doen ze vanuit een eigen beproefd no-nonsense concept en een heilig geloof in de mooiheid van mensen en dat zij hun ontwikkeling in eigen hand kunnen nemen." Bas doceert Authentiek leiderschap als parttime-docent op de universiteit Nyenrode. Bovendien schreef hij in 2013 het boek 'Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie'.

Datum
29 november 2018

Tijd
09:00 tot 17:00 uur

Locatie
IIA Academy, Burgemeester Stramanweg 102a, Amsterdam

Prijs leden / niet-leden
€695,- / €795,-

PE Punten
7

Doelgroep
Chief Audit Executives en Directors Internal Audit die uiteraard te maken hebben met bestuur en toezicht.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

Postadres:
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Bezoekadres:
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie