05-07-2019

Onderzoeksrapport Internal auditor en RvC: waarheen? Verkorte versie

De laatste jaren is de aandacht voor de positie van de internal auditor toegenomen. Dit hangt vooral samen met de toegenomen aandacht voor governance in het algemeen. In de Corporate Governance Code 2016 wordt veel dieper ingegaan op zowel de rol alsook op enige werkzaamheden van de internal auditor en eveneens op benoeming, beoordeling en ontslag. Tevens wordt voor het eerst de Raad van Commissarissen direct in relatie met de internal auditor gebracht. Het internal auditvak en -aandachtsgebieden zijn echter niet in steen gebeiteld. Uit dit onderzoek blijkt dat er meer mogelijk is.

Op grond van dit onderzoek menen we te mogen stellen dat de internal auditor en de RvC en Raad van Bestuur (RvB) eens fundamenteel na moeten denken of de aandachtsgebieden van de internal auditor niet breder mogen/moeten zijn dan thans gebruikelijk. En ook in hoeverre de bestaande relaties vanuit internal auditor naar de verschillende governance gremia wat creatiever mogen worden ingevuld. Het aandachtsgebied van de internal auditor moet zich misschien ook wel uitbreiden tot een kritische analyse van RvB en RvC. We zijn er toch voor het belang van de organisatie?

Bekijk hier de cartoons.

Dit is de verkorte versie.

De volledige versie vindt u hier.

Naar publicatie
Terug naar het vaktechnische publicaties overzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie