20-09-2022

Risk in Focus 2023 | Hot topics for internal auditors | NL

Grootschalige complexe risico's zetten organisaties onder ongekende druk. De hoop was dat 2022 een geleidelijke terugkeer naar de normaliteit zou laten zien, maar het conflict in Oekranie heeft die veronderstelling op zijn kop gezet. Sinds februari 2022 zijn de prijzen explosief gestegen en is de onzekerheid sterk toegenomen. De wereld lijkt af te stevenen op een recessie, hoge consumentenschulden, historisch hoge rentetarieven en voedseltekorten met de verdere politieke onrust die die trends met zich mee kunnen brengen.

Belangrijke bevindingen onderzoek Risk in Focus

  • De oorlog in Oekraïne heeft veel organisaties verrast. Macroeconomic and geopolitical risk steeg dit jaar naar de derde plaats (ten opzichte van de zevende plek in 2022). Door de oorlog en de pandemie heeft dit thema veel gewicht gekregen. Door de pandemie is bijvoorbeeld hybride werken steeds normaler geworden, met gevolgen voor Cyber security and data security en heeft de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat bedrijven in een supply chain steeds meer risico lopen. Daarnaast lopen bedrijven in verband met de sancties tegen Rusland compliance risico’s. 
  • Cyber security and data security behoudt de nummer één positie van grootste risico. 82% van de respondenten vindt het een top vijf risico. Het is het gebied waar internal auditors naar eigen zeggen de meeste tijd aan besteden. Een voorbeeld waarom Cyber security and data security op de nummer één positie staat is ransomware-aanvallen. Deze zijn met 80% toegenomen, zoals u in het rapport kunt lezen.
  • Human capital, diversity and talent management steeg naar de tweede plaats. Dit heeft te maken met diverse aspecten die nu in de maatschappij spelen. Denk hierbij aan schaarste op de arbeidsmarkt, diversiteit en inclusie. 
  • Climate change and environmental sustainability wordt een steeds belangrijker thema en is wederom gestegen in de top vijf risico’s. 37% van de internal auditors noemde dit thema een top vijf risico vergeleken met 31% in 2021. Respondenten verwachten zelf dat het risico naar de derde plek zal stijgen in 2026.
  • Het risico digital disruption and new technology is gedaald van de tweede naar de vijfde plaats. Verwacht wordt dat het belang hiervan over drie jaar weer toeneemt. Tijdens de pandemie zijn de digitaliseringsinspanningen naar de derde plaats gegaan. 

De opzet van het Risk in Focus rapport wijkt af van voorgaande jaren. In plaats van een soortgelijke beschrijving van alle top tien-risico's, gaat het rapport dieper in op die gebieden die nu van het grootste belang zijn voor internal audit en haar stakeholders. 

Er is dit jaar ook een Board Briefing beschikbaar. 

Naar publicatie
Terug naar het vaktechnische publicaties overzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie