16-01-2018

Internal Audit Monitor 2017

Waar bij grotere beursgenoteerde ondernemingen een Internal Auditfunctie (IAF), steeds vaker wordt ingevoerd, beschikken kleinere beursfondsen hier nog zelden over. De belangrijkste reden die hiervoor wordt aangevoerd, is dat deze bedrijven zichzelf hiervoor te klein vinden. Dit is een van de conclusies uit de Internal Audit Monitor 2017 die FSV Risk Advisory in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek IIA in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit heeft uitgevoerd.

In jaarverslagen van kleine vennootschappen is de kwaliteit van de uitleg waarom een IAF ontbreekt, vaak onvoldoende. “Organisaties zonder Internal Auditfunctie missen een belangrijk element van een goede corporate governance. Zij hebben dan vaak geen volledig en objectief inzicht in de effectiviteit van hun processen van risicomanagement, interne beheersing, governance en het evalueren en verbeteren hiervan. Commissarissen (RvC) en Bestuur (RvB) missen een onafhankelijk en deskundig inzicht en mogelijkheden tot organisatieverbetering.” Dit stellen onderzoekers Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory en Remko Renes van het Nyenrode Corporate Governance Instituut naar aanleiding van de onderzoeksuitkomsten.

Bogtstra vervolgt: “Juist in een tijd waarin bekend is geworden dat bij gecontroleerde bedrijven de interne beheersing vaak niet op orde is, kan een IAF van grote waarde zijn. Bezuinigen op het inrichten van een volwaardige IAF kan dan op de lange termijn wel eens ‘penny wise, pound foolish’ blijken.” De onderzoekers bepleiten dat organisaties nooit te klein zijn voor een Internal Auditfunctie. Een IAF kan juist ook voor kleinere organisaties van grote meerwaarde zijn. “De uitdaging voor het vak is nadrukkelijk te laten zien waarin die waarde zit en ook welke mogelijkheden er zijn voor een kostenefficiënte aanpak.

Naar publicatie
Terug naar het vaktechnische publicaties overzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie