16-04-2015
16-04-2015

Nut en Noodzaak van de Audit Commissie

Op 15 april 2015 heeft het evenement van de VEB: “Nut en Noodzaak van de Audit Commissie in de 21e eeuw” plaatsgevonden. De aftrap werd genomen door Niels Lemmers (VEB), met een opsomming van punten die in de top verkeerd gaat. Zoals bijvoorbeeld de ja knikkende commissaris en commissarissen die weinig verstand hebben van de bedrijfsvoering.

Onder leiding van Paul Koster (directeur van de VEB), heeft Vincent Moolenaar, voorzitter van het IIA, deelgenomen aan het Paneldebat “Audit Committee 2.0: eisen, samenstelling en rol”. Moolenaar stelde onder meer dat er vaak een tekort aan expertise is in de Auditcommissie(AC) op het gebied van IT en complexe juridische vraagstukken, en pleitte daarom voor meer diversiteit in de samenstelling van Audit Committees.
Verder vond Moolenaar dat in Audit Committees meer de nadruk op de operationele risico’s moet komen te liggen en niet alleen op de financiële. Het komt volgens hem namelijk regelmatig voor dat bedrijven in problemen komen doordat significante operationele en strategische risico’s zich manifesteren.
Theodor Kockelkoren (oud lid Raad van bestuur AFM) benadrukt dat de rol van de interne auditor verder gaat dan die van de externe accountant op het gebied van fraudebestrijding.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie