Bestuur
De bestuursleden van IIA Nederland worden benoemd door de Algemene Ledenvergadering voor een periode van twee jaar. De zittingstermijn is maximaal 6 jaar. De bestuursleden treden af volgens het rooster van aftreden. Het bestuur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de besluiten van de Algemene Ledenvergadering (ALV) en voor alle overige activiteiten in het belang van het IIA en haar leden. Tevens benoemt het bestuur de voorzitters van alle commissies.
Het bestuur bestaat uit de volgende personen:
drs. E.M. Post RA RE CIA (Linda) - Voorzitter
Aandachtsgebieden: voorzitter IIA, voorzitter SVO

|
drs. P. van der Zwan RO EMIA CCO (Paul) - Secretaris
Aandachtsgebieden: secretaris IIA, secretaris SVO
LinkedIn

|
drs. S.A.B. Weites RA CIA (Sandrijn) - Penningmeester
Aandachtsgebieden: SVO
LinkedIn

|
msc. P.J. Beekhuizen RO RE CIA (Patrick)
Aandachtsgebieden: Decentrale overheden, SVRO
LinkedIn

|
drs. T. Clason MBA EMIA RO (Tommo)
Aandachtsgebieden: SVRO, CAE Forum, Audit Magazine,
IIA Marketing & Communicatie
LinkedIn

|
drs. A.A.A. Langeveld-Vos RA CISA (Astrid)
Aandachtsgebieden: CAE Forum, IAAM, YP
LinkedIn

|
drs. ing. B. Numan RO CIA (Beate)
Aandachtsgebieden: SVRO, Academy
LinkedIn

|
mr. M.J.M. Verberne RA RO (Marc)
Aandachtsgebieden: TKT, SVRO
LinkedIn

|
B.A.C. de Vries EMIA RO CIA (Brigitte)
Aandachtsgebieden: innovatie
LinkedIn
 |
mr. drs. C. de Witte RA RO EMIA CIA MBA (Cuno)
Aandachtsgebieden: CKT, IIA Academy
LinkedIn

|
Raad van Advies
De Raad van Advies (RvA) bestaat uit een aantal belangrijke externe stakeholders van het IIA, waaronder leden van Raden van Commissarissen, de overheid en andere stakeholders. De Raad van Advies brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het bestuur, onder meer met betrekking tot strategische speerpunten.
- M.N.J. Kee RA (Michel), Mazars - Voorzitter
- R. Abma (Rients), Eumedion
- W.T. Eysink RA CIA (Wim), Deloitte
- C. Gorter (Carin), Ministerie van Justitie en Veiligheid, TKH Group, Basic-Fit, TVM Verzekeringen
- dr. P.F. Hasekamp (Pieter), Centraal Plan Bureau
- mr. H. Kersten (Heleen), Stibbe
- P.M. Koster (Paul), VEB
- P. Raets (Philippe), Zadkine, Algemene Rekenkamer
- L. Sneller (Lineke), Achmea, Prorail, Universiteit van Nyenrode
Commissies
Redactie Audit Magazine
Vier keer per jaar ontvangen de leden van IIA Nederland het Audit Magazine, dat gewijd is aan het vakgebied internal auditing en de ontwikkelingen in het vakgebied. De inhoud van het magazine wordt gedragen door de Redactie Audit Magazine. Met de thema’s van Audit Magazine wil de redactie zo goed mogelijk aansluiten bij de actualiteit.
De redactie staat open voor vernieuwende ideeën en suggesties. U kunt de redactie bereiken via: auditmagazine@iia.nl.
De redactie bestaat uit de volgende personen:
Commissie Benchmark Place
De commissie Benchmark Place heeft als doel het delen van kennis en best practices over relevante thema’s voor Internal Audit Functies (IAFs). Hiervoor stimuleert de commissie het gebruik van de
Tool Benchmark Place, welke toegang biedt tot het
Internal Audit Ambition Model (IA AM) en de Scorecard. Daar waar het Ambition Model bedoeld is voor de strategische planning, is de Scorecard gericht op de onderliggende operationele bedrijfsvoering van de IAF.
Het Ambition Model is een uitstekend hulpmiddel voor IAFs bij een self-assessment, interne validatie bij naleving van de IPPF Standards, vaststellen van het ambitieniveau en het bepalen van de stappen die de IAF wil zetten om verder te groeien. Daarnaast kunnen de beschikbare rapportages uit het Ambition Model door de CEA worden gebruikt voor communicatie met de Raad van Bestuur en andere stakeholders over jouw toegevoegde waarde als IAF.
Met de Scorecard kijk je als IAF naar de onderliggende factoren, zoals bezetting, opleidingen en budgetten. Het Ambition Model en de Scorecard zijn gestructureerd volgende dezelfde thema’s, zodat de analyses van beide elkaar versterken. Tevens kun je bij voldoende deelnemers als IAF benchmarken met (zelf te kiezen) vergelijkbare IAFs binnen Europa, op concrete en actuele internal auditonderwerpen.
Door zoveel mogelijk organisaties te stimuleren de Tool Benchmark Place te gebruiken en best practices en feedback te delen, kun je als IAF blijven doorontwikkelen. De commissie gebruikt de best practices en feedback om het Ambition Model en de Scorecard periodiek te actualiseren en hiermee de IAF te ondersteunen bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie.
De Commissie Benchmark Place bestaat uit de volgende personen:
De Commissie Benchmark Place werkt nauw samen met andere IIA commissies voor het organiseren van evenementen, ophalen van feedback en delen van (vak)kennis.
De commissie Benchmark Place is ontstaan uit samenwerking tussen de taskforce van het Internal Audit Ambition Model (IA AM) en de commissie Benchmarking.
Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de leden van de Commissie Benchmark Place via benchmarking@iia.nl.
Commissie PAS
Het doel van de PAS Commissie (Professional Auditors at Small Audit Shops) is het delen van (praktische) kennis en ervaringen voor en door auditors die werkzaam zijn bij kleine en/of startende auditafdelingen (1-5 FTE). De thema’s die aan de orde komen, zijn:
- Het inrichten en organiseren van de internal auditfunctie
- Het borgen van de IIA standaarden bij de kleine/startende auditafdelingen (denk hierbij aan de positionering, reikwijdte, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de auditfunctie, de relatie met RvB/RvC en de onafhankelijkheid en objectiviteit van de auditors)
- Het bespreken van vaktechnische onderwerpen (zoals bijvoorbeeld het opzetten en implementeren van risk management, mogelijkheden tot integrated auditing, fraude en de relatie met de auditcommissies)
Jaarplan 2020 Commissie PAS
De PAS Commissie bestaat uit de volgende personen:
Commissie Professional Practices
De Commissie Professional Practices stimuleert en draagt zorg voor het ontwikkelen en delen van vaktechnische kennis voor IIA Nederland. Zij duidt rapporten, beantwoordt consultaties, doet zelf onderzoek en organiseert roundtables. De Commissie bestaat uit de Kerngroep en het Professional Practice netwerk.
Kerngroep
De Kerngroep coördineert het netwerk en het vaktechnisch onderzoek voor IIA Nederland. Om onderzoek vorm en inhoud te geven, zoekt de commissie per project vrijwilligers. Projecten kunnen de vorm hebben van roundtables, enquêtes, interviews, literatuurstudies of een combinatie daarvan. De resultaten worden bekend gemaakt in gedrukte vorm, op de website, tijdens presentaties en/of anderszins.
Voor ideeën, vragen of persoonlijke bijdragen aan vaktechnisch onderzoek kunt u per e-mail contact opnemen met de Commissie: vaktechniek@iia.nl
Professional Practices netwerk
Naast de Kerngroep zijn er ‘virtual communities’ per sector, per discipline en per relevant en actueel thema. Deze netwerkgroepen bestaan uit internal audit experts, die het interessant vinden om de gezamenlijke vaktechnische uitdagingen voor de specifieke groep aan te pakken en ervaringen met elkaar te delen. Ook worden binnen een netwerkgroep complexe vaktechnische vragen, consultaties en andere vaktechnische publicaties besproken. Twee keer per jaar wordt er een CPP-dag ofwel vaktechnische middag voor het gehele netwerk georganiseerd.
Ga naar de pagina Professional Practices netwerk voor meer informatie over het netwerk.
De Commissie Professional Practices bestaat uit de volgende personen:
Jaarplan CPP 2020
Commissie Young Professionals
De Commissie Young Professionals (IIA YP) ondersteunt de taken en missie van IIA Nederland (IIA NL) en wil graag een bijdrage leveren om deze te bereiken. Dit doen zij door zich te richten op carrièregerichte, ambitieuze, gemotiveerde en leergierige young professionals. IIA YP vult de algemene missie van IIA NL aan met de volgende punten:
- Het nastreven van een actieve beroepsvereniging die oog heeft voor de belangen en interesses van de doelgroep als geheel en young professionals in het bijzonder
- Het vergroten van het professionele netwerk van young professionals
- Het creëren van waarde door gezellige bijeenkomsten met vakgenoten
IIA YP richt zich op (startende) internal auditors jonger dan 35 jaar. Om deelname aan het IIA YP netwerk voor iedere young professional aantrekkelijk te maken, zijn de activiteiten laagdrempelig en toegankelijk. Er worden over het algemeen geen harde randvoorwaarden gesteld aan deelname en de kosten zijn beperkt.
>> Young Professionals IIA Nederland LinkedIn pagina <<
Activiteiten van de commissie
- Het delen van kennis met IIA YP’s door het organiseren van bedrijfsbezoeken, trainingen en intervisie
- Het vergroten van het netwerk van IIA YP’s door het organiseren van activiteiten en borrels
- Het ontwikkelen van IIA YP’s door met elkaar te sparren en te klankborden
- Jaarplan YP 2020[
Download onze kennismakingsflyer hiernaast >>>>
De Commissie Young Professionals bestaat uit de volgende personen:

Vrijwilligers
IIA Nederland is een actieve beroepsvereniging met tal van commissies en werkgroepen waarin veel enthousiaste vrijwilligers diverse activiteiten coördineren en uitvoeren.
De actieve vrijwilligers ervaren hoe belangrijk en nuttig het is om in hun commissiewerk ervaringen uit te wisselen met collega’s uit vele verschillende invalshoeken van het beroep en andere bedrijfstakken. Zij vergroten daarbij hun kennis en merken hoe bevredigend het is om gezamenlijk tastbare bijdragen te leveren aan de ontwikkeling van het beroep van Internal Auditor in Nederland.
De ontwikkeling van het beroep en de beroepsvereniging IIA, inclusief de SVRO (Stichting Verenigde Register Operational Auditors), is dan ook niet mogelijk zonder de tomeloze inzet van deze vrijwilligers. De inzet van de vrijwilligers is een ijzersterke pijler voor onze vereniging, met een inzet waarop menig beroepsvereniging jaloers kan zijn.
Wil je je ook aansluiten als vrijwilliger bij IIA Nederland, neem dan contact op met het instituut via iia@iia.nl.
Ledenvergadering
Het hoogste orgaan binnen het IIA is de Algemene Ledenvergadering (ALV), waarin conform de
Statuten van IIA Nederland door de leden besluiten worden genomen over het beleid en de financiën van het IIA. De ALV benoemt de leden van het bestuur. De Algemene Ledenvergadering komt minstens één keer per jaar bij elkaar, binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar.
De documenten tbv de ALV zijn alleen toegankelijk voor IIA-leden.
Bureau
Het bureau ondersteunt het bestuur met de dagelijkse gang van zaken, met taken als ledenadministratie, evenementorganisatie, financiën, voorlichting en communicatie.
Peter Hartog
Directeur a.i./manager Vaktechniek

Lilian van der Laan
Bureaucoördinator

Annemiek van Raalten
Eventmanager

Sandra Haverkamp
Administratief medewerker

René Spijker
Administrateur

Maroesja Kuut
Communicatie en webredactie

Ikram Jdidou
Medewerker evenementen

RvT/RvB
Klachten over de beroepsuitoefening van IIA-leden worden in eerste instantie beoordeeld door de Raad van Tucht (RvT). Wie niet tevreden is over een uitspraak van de RvT kan in beroep gaan bij de Raad van Beroep (RvB). Bekijk hier het
Reglement Raad van Tucht.
De taken en bevoegdheden van de RvT en de RvB zijn beschreven in het reglement op de tuchtrechtspraak voor leden van IIA Nederland. Het bestuur streeft naar een pluriforme samenstelling van de RvT en de RvB. Het merendeel van de RvT dient te bestaan uit Chief Audit Executives. Daarnaast geniet het de voorkeur dat tenminste 1 lid van de RvT en de RvB jurist is of affiniteit heeft met juridische processen.
Raad van Tucht
A. den Exter (André) – Voorzitter (
LinkedIn)
drs. A.W.G. Blauw RE RO EMIA (Ton) (
LinkedIn)
mr. drs. P.J.H. Breur RA (Peter) (
LinkedIn)
dr.s M.O.J. Vlak RO CIA (Michel) (
LinkedIn)
Raad van Beroep
E.M.G. Curfs RA RE RI RO EMIA (Ed) – Voorzitter (LinkedIn)
drs D.W.J. Geerits RA RE (Diederik) (LinkedIn)
drs. A.R. Vons RO (Arthur) (LinkedIn)
KIN
Kwaliteitstoetsingen IIA Nederland (KIN)
Leden van het IIA dienen zich te houden aan het International Professional Practices Framework (IPPF). Daar vloeit onder andere uit voort dat een Internal Auditfunctie (IAF) een kwaliteitsbeheersings- en -verbeterprogramma moet hebben, dat tenminste eens per vijf jaar wordt getoetst. Deze kwaliteitsbeoordelingen worden uitgevoerd door Kwaliteitstoetsingen IIA Nederland (KIN) of door een andere, geaccrediteerde, onafhankelijk toetsende partij.
Het KIN is verantwoordelijk voor de aansturing en begeleiding van de kwaliteitstoetsingen die door IIA Nederland worden uitgevoerd.
Het KIN bestaat uit de volgende personen:
- T. Smit RA CIA (Thijs), voorzitter (LinkedIn)
- drs. A.F. Daan RA (Arnoud) (LinkedIn)
- drs. J. Grooten RO CIA (Jan) (LinkedIn)
- drs. A.R.L. Hoogendoorn RA CIA CISA (Reinout) (LinkedIn)
TKT
Toezichtsorgaan op de Kwaliteitstoetsingen (TKT)
IIA Nederland speelt een overkoepelende rol bij het vaststellen dat de toetsingen tijdig plaatsvinden en dat deze kwalitatief goed worden uitgevoerd. Om hier invulling aan te geven is het Toezichtsorgaan op de Kwaliteitstoetsingen (TKT) opgericht. De taken en bevoegdheden van het Toezichtsorgaan zijn beschreven in het Reglement op het Toezichtsorgaan op de Kwaliteitstoetsingen.
Het TKT bestaat uit de volgende personen:
- drs. G.J.M. Langelaan RA MGA CIA (Gertjan) (LinkedIn)
- drs. A.W. (Arwin) Goedhart RA CIA CRMA (LinkedIn)
- drs. S.M.G. Jeuken RA RE (Steffen) (LinkedIn)
- M.J.M. Verberne RA RO CIA (LinkedIn) - Linking pin bestuur
TKT Jaarplan 2020