Onbewuste en intuïtieve besluitvorming: zorg of zegen voor de internal auditor?

Oordeels- en besluitvorming van auditors is belangrijk, omdat het van invloed is op de uiteindelijke auditkwaliteit. In deze training leer je meer over deze oordeels- en besluitvorming vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek. We gaan we in op vragen als: Hoe komen mensen (en dus ook auditors) tot oordelen en besluiten? Welke valkuilen (biases) kunnen optreden, bij jou als internal auditor en binnen je auditteam? Kun je als internal auditor nu wel of geen gebruik maken van je intuïtie? En hoe kun je je oordeelsvorming en dat van je team verbeteren? 

In deze afwisselende training wordt wetenschappelijke kennis uit de sociale en cognitieve psychologie gecombineerd met kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar de besluitvorming van auditors. Zowel in de theorie als in interactieve opdrachten wordt elke keer de link gelegd met de praktijk van de internal auditor. 

Programma
08.30 - 09.00 Ontvangst met koffie en thee en registratiemoment
09.00 - 10.45 Start training deel 1: Introductie oordeels- en besluitvorming - hoe werkt dit in ons hoofd?
10.45 - 11.00 Pauze met koffie en thee
11.00 - 12.30 Start training deel 2: Valkuilen (biases) bij internal auditors - welke herken jij?
12.30 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.00 Start training deel 3: Intuïtie - zorg of zegen? 
15.00 - 15.15 Pauze met koffie en thee
15.15 - 17.00 Start training deel 4: Valkuilen bij oordeelsvorming in teamverband en Het verbeteren van de oordeelsvorming
17.00 Afsluiting bijeenkomst
 
De cursus is gemiddeld beoordeeld met een 9,8.

Wat anderen zeggen over deze cursus:

  • Goede training met interessante discussies.
  • Misschien wel de beste training die ik heb gevolgd.
  • Om te beginnen wil ik opmerken dat ik het uitermate sterk van het IIA vind dat zij een dergelijke cursus organiseert. Ik heb genoten. Eindelijk een cursus naar mijn hart. Ik zou bijna zeggen: maak hier alsjeblieft een verplicht nummer van want daarmee kun je een boel domheid uit de wereld helpen.

Aanmelden
Datum
22 mei 2024

Tijd
09.00 tot 17.00 uur

Prijs leden/ niet-leden
€595,- /€695,-

Locatie
IIA Academy, Burgemeester Stramanweg 105F, Amsterdam

PE-Punten
 7

Doelgroep
Internal auditors

Aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 18 deelnemers 

Spreker(s)
dr. Annemarie Wennekers heeft (sociale) psychologie gestudeerd en is in 2013 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over onbewuste vooroordelen. Na een paar jaar als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam te hebben gewerkt, maakte zij in 2015 de overstap naar het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daar deed ze onderzoek naar verschillende maatschappelijke opgaven en was ze programmaleider. Sinds februari 2022 werkt ze als afdelingshoofd en MT-lid bij de nieuwe inspectie belastingen, toeslagen en douane. Samen met Edwin Hummel verzorgt ze sinds 2015 op freelance basis een paar keer jaar de training ‘Psychologie van de oordeelsvorming’ voor accountants, auditors, controllers en financials. Het doel van deze training is om bewustwording te vergroten over hoe oordeelsvorming werkt en beïnvloed wordt en om valkuilen te leren herkennen en voorkomen.  

Edwin Hummel RE RO CISA is werkzaam als auditmanager bij Auditdient Rijk (ADR) bij het Ministerie van Financiën. Voor zijn referaat, die hij samen schreef met een medestudent, over de oordeelsvorming van de auditor ontving hij in 2009 de Arie Molenkamp Award. Hij is sinds 2015 als buiten-promovendus verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij onderzoek doet naar de rol en het effect van intuïtie in de besluitvorming van auditors. Bij Nyenrode Business Universiteit begeleidt hij accountancy studenten bij het schrijven van hun bachelor- of masterscripties. Hij verzorgt regelmatig trainingen en lezingen over de oordeelsvorming van auditors vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek.

Vragen
Neem contact op met Edwin Hummel (edwinhummel@me.com) voor inhoudelijke vragen.

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie