Commissarissen Symposium 2023

18-10-2023

                         

Risicomanagement verklaard?!

Op 9 oktober 2023 werd het jaarlijkse Commissarissen Symposium georganiseerd door IIA Nederland, de beroepsorganisatie van internal auditors en NBA LIO, de ledengroep van intern en overheidsaccountants. Dagvoorzitter Jaap van Manen verwelkomde de 70 aanwezige commissarissen en hoofden internal audit.
 
Opening 
De opening werd verzorgd door Esther Bosch (voorzitter NBA LIO) en Linda Post (voorzitter IIA Nederland). Het thema van het symposium was ‘Risicomanagement Verklaard?!’, vanwege de actuele discussie over de Verklaring Omtrent Risico (VOR). Een passend onderwerp voor het publiek want Commissarissen en Hoofden Internal Audit zijn hoeders van transparantie, integriteit en de verantwoordingsplicht binnen organisaties. Effectieve risicobeheersingsprocessen zijn van groot belang voor het succes en de duurzaamheid van de organisatie. De aanmoediging werd uitgesproken naar de deelnemers van het symposium om inzichten en ‘best practices’ uit te wisselen en hierop te reflecteren. 
 
Igor Nikolic 
Igor Nikolic, universitair hoofddocent aan de TU Delft, gaf vervolgens invulling aan het uitroepteken in de titel: Risicomanagement verklaard!. Hij gaf  inzicht in de ontwikkelingen in risico  denken. De titel van zijn presentatie was ‘Regret minimalisation’. Immers, we gaan altijd spijt krijgen, maar hoe bepaal je de beslissing waar je het minst spijt van krijgt. We zijn in transitie van duidelijke en voorspelbare omgevingen naar snellere veranderingen en dat vergt een andere manier van risicodenken en een groot adaptief vermogen van organisaties. We gaan van ‘predict & act’ naar ‘explore and adapt’. Dit vereist ook een andere ‘mindset’ van management en van bestuurders en toezichthouders. 
Extrapoleren werkt niet meer. Gelukkig stellen snellere computers organisaties continu in staat tienduizenden scenario’s te ontwikkelen. Tegelijk is er de mogelijkheid dat een ‘unlikely’ scenario toch waarheid kan worden, met een benadeelde stakeholder, die mogelijk vraagt waarom hierop niet is geanticipeerd door de organisatie. Voor internal auditors en commissarissen vraagt dit een focus op het proces van scenario-analyse en de daarbij gehanteerde veronderstellingen. 

 
Panel discussie over de VOR
Na deze inleiding introduceerde de dagvoorzitter de panelleden: Rients Abma (Eumedion directeur), Harold Koster (Universiteit Leiden), Chris Figee (CFO KPN) en Tjalling Tiemstra (Voorzitter RvT Shell Pensioenfonds). Zij gingen diep in op het vraagteken in de titel: Risicomanagement verklaard?, ofwel de voor- en nadelen van een Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR).
De brede mening was dat het een illusie is dat de VOR een waarborg is dat de organisatie altijd ‘in control’ is. Er wordt daarom ook niet gesproken over een ‘In Control Statement’. 
Niet alle risico’s zijn te voorzien; niet alle risico’s kun en wil je als organisatie afdekken, zoals ook Igor Nikolic in zijn inleiding aangaf. 


De vraag is om transparantie, ook over tekortkoningen in de risicobeheersing. Dat leidt wel tot het zoeken naar een evenwicht met het delen van (ook mogelijk) strategische informatie en met de mogelijke aansprakelijkheid als zaken niet zijn gemeld. Een focus op de juridische afdekking zou zijn doel voorbijschieten.
Ook kan een risico, dat je had kunnen voorzien, uiteindelijk toch manifest worden en vervolgens tot de verantwoordingsvraag leiden. Het kan resulteren in balanceren tussen transparantie/openheid en juridische afdekking waarbij alle onwaarschijnlijke risico’s worden vermeld als disclaimer bij de VOR. 
Hoofdpunten van de management letter en key audit matters in de accountantsverklaring zouden een redelijke insteek kunnen zijn. 
Jaap van Manen peilde ook wat de panelleden verwachten van de internal audit functie in het teken van de VOR. Eensluidend klonk het geluid dat een cruciale rol is weggelegd voor de internal audit afdelingen. De pannelleden onderschreven het uitgangspunt dat het VOR proces ‘auditable’ zou moeten zijn door interne audit. Zeker omdat de interne auditor de control cultuur van de organisatie kent en een open lijn heeft met het bestuur en de AC. Men was geen voorstander van externe assurance over de VOR door de accountant. 

Ronde tafels discussie en dag-afsluiting 
Na een korte break namen de aanwezigen weer plaats aan de ronde tafels om te discussiëren over verschillende stellingen. Na een halfuur werden deze plenair doorgenomen. Jaap van Manen wist de aanwezigen in een vrolijk constructieve sfeer uit te dagen in hun antwoorden en dit snel samen te vatten. 

De stelling dat traditioneel risicomanagement niet langer effectief is, en juist de adaptiviteit en weerbaarheid van organisaties essentieel zijn geworden, leidde tot het advies van de zaal om de jongere generatie erbij te betrekken en meerdere risico perspectieven inclusief hun onderlinge relaties in kaart te brengen.
 
Een andere stelling luidde dat technische vooruitgang en digitale transformatie een diepgaande invloed hebben op risicomanagement. AI-ontwikkelingen gaan snel. Een nieuwe tool die je goed moet inzetten en effectief wordt als je de juiste datamodellen gebruikt en kritisch bent over het gebruik van de door AI opgeleverde resultaten.  

De stelling: Een Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) zal helpen het risicomanagement binnen de organisatie te verbeteren, werd in beginsel positief ontvangen, maar wel van een kritisch kant bezien door de deelnemers. Er moet worden opgepast voor een verwachtingskloof; de VOR is geen wondermiddel om risico’s uit de onderneming te verdrijven. Ook zagen de deelnemers een risico dat de VOR een rem kan zijn op innovatie, doordat dat risico’s met zich meebrengt die je vooraf altijd niet volledig kan inschatten. 

Walking dinner uitnodiging door de gastheer 
Afsluitend nam Bart van Loon van KPMG het woord om terug te blikken en de aanwezigen te bedanken voor de participatie. De komst van de VOR deed hem denken aan een parallel met de SOX-regelgeving. Er ging veel mis in het begin, maar het ‘SOX-regime’ hielp uiteindelijk, wanneer opgepakt door de lijnorganisatie, wel om organisaties naar een hoger niveau te tillen. Laten we de mogelijkheid openhouden dat de VOR eenzelfde ontwikkeling kan initiëren. 
Door de invoering van ‘meatless Monday’ is het walking diner vegetarisch en Bart nodigde iedereen uit om hiervan te genieten. Het applaus van de deelnemers voor deze uitnodiging gold als dank voor de gastvrijheid en de goede symposium faciliteiten van de ruimte. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie