Cultiveer een gezonde cultuur: waarom de huidige maatschappelijke ontwikkelingen meer aandacht voor cultuur vragen van bestuur en auditor

06-07-2023

Covid, ‘me too’, ESG zijn ontwikkelingen die vragen om (nog) meer aandacht voor cultuur, van het bestuur én van de auditor. Cultuur is veelomvattend, dynamisch en complex en leent zich niet voor één blauwdruk van hoe de organisatiecultuur eruit zou moeten zien. Het ontbreken van een dergelijke norm én de ‘’zachtheid’’, oftewel de moeilijke meetbaarheid van het begrip, maken het voor de internal auditor een uitdaging om cultuur mee te nemen in de werkzaamheden. Tegelijkertijd kan de internal auditor, als relatieve buitenstaander, bestuurders onafhankelijk informeren, ook over de mate waarin houding en gedrag ondersteunend zijn aan de strategie. 

Het rapport ‘Cultiveer een gezonde cultuur’, een samenwerking tussen IIA Nederland en KPMG biedt een groot aantal handvatten om te reflecteren op je eigen ambitie en aanpak als internal auditor, en waar nodig bij te dragen aan de doorontwikkeling van cultuuraudits. Centraal in het rapport staat de vraag hoe internal auditors op dit moment cultuur en gedrag meenemen in hun audits, gegeven de hiervoor geschetste ontwikkelingen. 
 

Gerelateerd nieuws

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie