CZ wint Protiviti Internal Audit Innovation Award 2021

18-11-2021

De zevende editie van de Protiviti Internal Audit Innovation Award vond op het laatste moment toch online plaats. De beleving en spanning was er niet minder om. Vijf Internal Audit afdelingen presenteerden hun Internal Audit innovatie. Het was CZ die de jury het meest overtuigde.

In opdracht van CZ is door onder meer een groep TIAS IT Audit studenten een fraai auditnormenkader ontwikkeld om Security Operations Centers (SOC) te auditen met als doel: onze digitale samenleving, samen veiliger maken! 
Het normenkader stelt ondernemingen in staat zicht te krijgen op hun cyberweerbaarheid door het SOC te laten auditen. Het kan dus intern, maar ook extern gebruikt worden voor een objectieve beoordeling van de kwaliteit van de SOC.
“Bijzonder in de aanpak is de nadruk op samenwerking tussen business en IT”, aldus Juryvoorzitter (namens IIA Nederland) Roos Versloot. De jury omschreef het innovatieve idee van CZ als iets wat er nog niet was en wat heel hard nodig is. Want cyber security, daar zijn we allemaal dag en nacht druk mee en het is belangrijk dat audit daar een bijdrage in gaat leveren. Door het normenkader kan iedere auditafdeling, welk niveau men ook heeft op dit gebied, een bijdrage leveren aan cyberveiligheid. 

De Protiviti Internal Audit Innovation Award is in het leven geroepen door Protiviti in samenwerking met IIA Nederland, vanuit de ambitie om internal audit als vakgebied verder te helpen. Donderdag 18 november presenteerden in totaal vijf geselecteerde teams hun Internal Audit innovatie: 
1.    De Volksbank - De Zoektermen-analyse
2.    Rabobank - Behavioral Ethics: a Responsible AI/ML Audit challenger-framework
3.    Heineken - Dynamic Assurance reporting
4.    CZ - SOC CMM Audit Programme
5.    Jumbo - Agile Auditing @ Jumbo

Na de presentaties van de vijf teams ging de jury, bestaande uit voorzitter Roos Versloot (bestuurslid IIA/ manager Internal Audit GVB), Peter Hartog (Directeur IIA a.i./manager Vaktechniek IIA), Vincent Damen (Associate Director Technology Risk Consulting Protiviti) in overleg. Naast het innovatieve en creatieve karakter keek de jury naar de relatie tot het vakgebied Internal Audit en toepasbaarheid van de innovatie in andere organisaties. 

De prijs wordt op 13 december tijdens de Algemene Ledenvergadering van het IIA virtueel overhandigd. Het team van CZ  zal dan nog eens het SOCC CMM audit programma toelichten. 

Over Protiviti
Protiviti is een wereldwijd opererende business consulting en internal audit adviesorganisatie met expertise en objectieve inzichten op het gebied van finance, technology, operations, business process, data analytics, governance, risk, compliance en internal audit. Via ons netwerk van 85 kantoren in meer dan 25 landen bedienen we zowel internationale clientèle als lokale partijen die de ambitie hebben zich te professionaliseren. Protiviti is een volwaardige dochteronderneming van Robert Half International Inc. (RHI). Protiviti is zowel partner van het Institute of Internal Auditors (IIA) als IIA Nederland.

Over het IIA
Het Institute of Internal Auditors (IIA) is wereldwijd de grootste beroepsvereniging van Internal Auditors, IIA Nederland maakt hier onderdeel van uit. De missie van het IIA is om het vak Internal Audit te ontwikkelen en te promoten. Op deze manier ondersteunt het IIA Internal Auditors, management en andere belanghebbenden bij een succesvolle invulling van de Internal Auditfunctie. De hoofdtaken van het IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

Over Internal Audit
Internal Audit beoordeelt in welke mate een organisatie erin slaagt om over de volle breedte van de onderneming  de  governance-, risk- en control processen te beheersen. Internal Audit zal in de regel, naar aanleiding van bevindingen, aanbevelingen geven over het managen van risico’s. Een goed functionerende Internal Auditfunctie helpt het management om een organisatie met een goed stelsel van normen te beheersen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie