02-02-2011
02-02-2011

Fraude in praktijk: Grondaankoop met zelfverrijking

Een projectontwikkelaar kocht in 2004 een perceel grond voor € 5,1 miljoen. Vervolgens probeerde hij enkele jaren om het bestemmingsplan te laten wijzigen van bedrijvenlocatie naar woningbouw. Zonder succes.

Begin 2008 meldde de projectontwikkelaar zich bij de directeur Vastgoed van gemeente X met de vraag of de gemeente de grond wilde kopen. Argument hierbij was dat de gemeente de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging gemakkelijker zou kunnen realiseren.

Ook de gemeente wilde op de desbetreffende grond woningen bouwen. Daarom ging ze op het aanbod in en kochtop 1 mei 2008 het perceel voor € 8,5 miljoen.

Medio 2009, maanden na de aankoop, ontvangt de gemeente een melding van een klokkenluider, die aangeeft dat de directeur Vastgoed van de gemeente zich persoonlijk verrijkt zou hebben bij deze transactie. Deze melding is voor de gemeente aanleiding een forensisch onderzoek in te laten stellen.

Benieuwd hoe het afloopt? Lees verder
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie