Het Culture Audit Program van Aegon

27-07-2017

Internal auditing around the world 2017
Navigating the complexities of Corporate Culture, Volume XIII

Sinds 2005 doet Protiviti jaarlijks onderzoek naar trends in het vakgebied van internal audit. Ze publiceren hun bevindingen in hun jaarlijkse 'Interne Auditing Around the World' rapport. Dit jaar kwam naar voren dat veel internal auditors een nieuwe uitdaging tegenkomen die hen op onbekend en enigszins ongemakkelijk terrein plaatst: het auditen van risicocultuur. Met profielen van 15 verschillende organisaties hoopt Protiviti waardevol inzicht te bieden in hoe auditors de risicocultuur in hun audits kunnen benaderen.

De van Nederlandse origine verzekeringsmaatschappij Aegon is een van de organisaties in het rapport. "We hebben mensen aangeworven die een goede balans hebben tussen auditkundigheid en zakelijk verstand en expertise," legt Ruurd van den Berg uit, executive vice president en Chief Audit Executive (CAE) van de Group Internal Audit van Aegon. "We merken dat onze klanten het zeer waarderen als de persoon tegenover hen hun zaken begrijpt. Dit evenwicht is vooral belangrijk voor de auditleiders die met het bestuur samenwerken."

Van den Berg wijst ook op het werk dat Rinus de Hooge, CAE voor Aegon Asset Management (AAM), heeft gedaan om een sterke cultuur te creëren binnen zijn global team. De Hooge realiseerde zich snel dat er tussen de auditors gemakkelijk communicatieproblemen zouden kunnen ontstaan door hun werkplek in drie verschillende landen. Daarom nam hij het initiatief om met zijn nieuwe team van 12 auditors drie dagen samen te komen in Nederland. Ze gingen echter niet meteen naar het hoofdkantoor van Aegon. In plaats daarvan brachten ze eerst twee dagen door in Archeon: "Dit haalde iedereen uit hun comfortzone. Onze eerste doelstelling was elkaar te leren kennen. We hebben ook over waarden en missies gesproken. Ik geloof er sterk in dat mensen die gemeenschappelijke waarden delen, beter aan hetzelfde doel kunnen werken."

Download Internal auditing around the world 2017 Volume XIII

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie