Het IIA publiceert nieuwe wereldwijde standaarden voor internal audit om het beroep de toekomst in te leiden

09-01-2024

Amsterdam, 9 januari 2024 - De nieuwe Global Internal Audit Standards™ zijn vandaag gepubliceerd. Zij beschrijven de principes en vereisten om de kwaliteit van internal auditing te waarborgen, alsmede de handvatten om deze te implementeren. Deze standaarden treden 1 jaar na deze publicatie in werking.

De standaarden zijn het resultaat van een zorgvuldig meerjarig proces en de gezamenlijke inspanning van de wereldwijde interne auditgemeenschap onder leiding van de International Internal Audit Standards Board van het IIA. Op de wereldwijde publieke consultatie zijn meer dan 1.600 reacties ontvangen. In een apart rapport geeft het IIA aan hoe deze reacties zijn verwerkt en hebben geleid tot de definitieve versie.

De standaarden zijn onderverdeeld in vijf domeinen:

  1. Doel van Internal Auditing - uitleg van de waarde propositie van internal auditing inclusief de kernelementen van het beroep.
  2. Ethiek en Professionaliteit – de gedragscode met principes en standaarden over integriteit, objectiviteit, competentie, professionele zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.
  3. Het besturen van de interne auditfunctie - principes en standaarden plus essentiële voorwaarden voor het opzetten van een onafhankelijke, effectieve interne auditfunctie met succesvolle relaties tussen de raad van bestuur, het senior management en de chief audit executive.
  4. Managen van de interne auditfunctie - principes en standaarden voor chief audit executives om strategisch te plannen, middelen te beheren, effectief te communiceren met belanghebbenden en de kwaliteit van de interne auditfunctie te verbeteren.
  5. Uitvoeren van interne auditdiensten - principes en standaarden die de fundamentele elementen beschrijven van het plannen, uitvoeren en communiceren van audits en adviezen.

 


 

De nieuwe standaarden:

  • Zijn op elkaar afgestemd en vereenvoudigd, met de verplichte elementen allemaal op één plek.
  • Benadrukken de kwaliteit van de internal audit dienstverlening
  • Helpen internal auditors partners te zijn voor het bestuur en senior management
  • Borgen effectieve assurance- en adviesdiensten
  • Omvatten een speciale sectie voor de publieke sector


Peter Hartog, Directeur Vaktechniek van IIA Nederland, meent dat hiermee dé standaarden voor een internal audit functie van de toekomst zijn vastgesteld. Zij zullen het beroep naar een hoger niveau tillen en auditors in hun beroepspraktijk ondersteunen bij het uitvoeren van welke audit dan ook, waar dan ook. 
 

U kunt de nieuwe standaarden hier downloaden.

U kunt het rapport hier downloaden.

Link naar de IPPF GIAS.
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie