12-11-2008
12-11-2008

Internal Audit, een managementkundige benadering

Onlangs hebben Jan Driessen en Arie Molenkamp de vierde herziene druk uitgebracht van het  boek Internal Auditing, een managementkundige benadering.

Beide auteurs zijn verbonden aan de Executive Master of Internal auditing aan de Amsterdam Business School. Deze ervaringen én hun achtergronden hebben geleid tot de boeiende en vernieuwende visie die in dit boek is vastgelegd.

In deze vierde druk wordt nog specifieker ingegaan op het beheersingsvraagstuk waarmee organisaties momenteel worden geconfronteerd. Steeds nadrukkelijker wordt internal auditing gepositioneerd als waarborg voor het topmanagement dat risico’s adequaat worden gemanaged, dat de beheersingsmaatregelen goed zijn ingericht en functioneren, dat reorganisaties volgens plan verlopen, dat projecten adequaat worden gemanaged, dat de beleidsontwikkeling beheerst verloopt en dat het management op grond van de informatie van de internal auditor de juiste beslissingen kan nemen. Ook het toenemend belang van vraagstukken op het gebied van compliance en de uitwerking van wetgeving, zoals de Sarbanes-Oxley Act, op het beheersingsvraagstuk betekent dat rapportages van internal auditing mede worden gebruikt om rapportages aan toezichthouders te optimaliseren.

Daarnaast zijn het vooral ontwikkelingen als het toegenomen belang van auditcommissies, de sterke aandacht voor in control statements en de accentuering van de natuurlijke adviesrol van internal auditing, die aanleiding waren om het boek geheel te herzien.

De materie die de auteurs in dit boek beschrijven is grotendeels gebaseerd op onderzoek naar en advieswerkzaamheden voor grote beursgenoteerde fondsen, middelgrote ondernemingen en organisaties en instellingen in de publieke sector.

A.J.G. Driessen en A. Molenkamp (2008), Internal auditing, een managementkundige benadering, Kluwer, Deventer, vierde herziene druk, ISBN 987 90 13 05570 2

Klik hier voor meer informatie.
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie