Themanummer Internal Audit Functie MAB: Conflictmanagement: de kunst van het niet handelen

24-11-2022

Auteur: Michael Tophoff

Evolutionair bepaalde neurofysiologische programma’s, actief vanuit hersengebieden als de amygdala en hippocampus, leiden tot inadequate reacties bij conflictmanagement. In dit artikel wordt een strategie voor effectief conflictmanagement aangereikt. Hoge niveaus van emotionele ‘arousal’ dienen allereerst te worden afgebouwd, ten gunste van een helder en kalm bewustzijn. In tegenstelling tot een mindset zoals die gefundeerd is in Abrahamitische religies en Westerse filosofieën, wordt een klassiek daoïstisch, non-binair, dynamisch en geünificeerd wereldbeeld voorgesteld. Hieruit wordt de strategie van wuwei, de kunst van het niet-handelen, afgeleid. Het leggen van een verbinding, als essentiële schakel bij conflictmanagement, is exemplarisch voor erkenning, appreciatie en respect. Focus bij conflictoplossing is niet het probleem, maar de achterliggende behoefte.

Lees het volledige artikel op MAB-online

Download het artikel als pdf

Zakelijk zowel als privé hebben we te maken met conflicten. Deze kunnen toxisch zijn voor werk en gezin. Ze hebben veelal de neiging tot escaleren, ze zijn oorzaak en gevolg van stress en leiden vaak tot ziekteverzuim. In dit artikel worden concrete handvatten aangereikt om op een effectieve en constructieve manier met deze conflicten om te gaan.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie