NCD en IIA gaan hecht samenwerken

18-11-2016

IIA Nederland en de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) gaan hecht met elkaar samenwerken. Wederzijdse kennisoverdracht, maar vooral ook het belang van kansenmanagement, zijn de drivers voor de samenwerking. Om de samenwerking te bevestigen, hebben beide voorzitters, John Bendermacher (IIA) en Ron Steenkuijl (NCD) een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Zowel IIA-leden als NCD-leden worden geconfronteerd met steeds hogere eisen aan het controlesysteem, met 'risicomanagement' als toverwoord. Zo is in de nieuwe Corporate Governance Code wederom de paragraaf over risicomanagement uitgebreid en daarmee verreweg het grootste zwaartepunt van het functioneren van de Raad van Commissarissen.

Beide organisaties zien het opschroeven van de vereisten en een mogelijke ‘vink cultuur’ die daardoor kan ontstaan, waarbij niet de intentie maar de verantwoording voorop staat: "We gaan veel liever uit van preventie, waarbij in hechte samenwerking tussen de bestuurders en de internal auditors systemen zodanig worden ingericht dat niet gewenste afwijkingen snel worden gesignaleerd en kunnen worden bijgestuurd. Om dat te bereiken, is samenwerking en afstemming tussen beide groepen essentieel. De samenwerking legt daarvoor de basis", stelt Ron Steenkuijl.

"De NCD is voor ons als het IIA een belangrijke strategische partner", stelt John Bendermacher. "Wij leren graag van de inzichten die de leden van de NCD hebben en dragen graag bij aan hun persoonlijke ontwikkeling door onze visie op corporate governance, risicomanagement en interne beheersing met ze te delen. Op 27 september 2017 organiseert het IIA daarom samen met de NCD en de NBA (Accountants) het derde Commissarissen Symposium. Belangrijk gezamenlijk speerpunt voor 2017 is de implementatie van de nieuwe Nederlandse Corporate Governance Code en de rollen die de internal auditors en de NCD-leden daarin zullen spelen".

Beide organisaties zijn zich ervan bewust dat wantrouwen de grote 'driver' is achter de nadruk op risicomanagement. Wat hen betreft moet vertrouwen voorop staan. Het gaat er immers om, om kansen te pakken en daarbij risico's goed af te wegen. Door de grote focus op risico's treedt niet zelden verlamming op en worden kansen gemist. "We zijn voorstander van het waarborgen en meten van good governance, met een volwassen rol voor internal audit en aandacht voor cultuur en gedrag, omdat daardoor de balans tussen kansenmanagement en risicomanagement wordt hersteld", aldus beide voorzitters.

Het IIA zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan de 10e Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders (16 maart 2017), die door de NCD wordt georganiseerd.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie