Praktijkgids Auditing Modelrisicomanagement

18-10-2018

De Practice Guide Auditing Model Risk Management (Supplemental Guidance) is in het Nederlands vertaald als Auditing Modelrisicomanagement.

Deze uitgave over Auditing Modelrisicomanagement (MRM) geeft een overzicht van de verantwoordelijkheden van de internal auditfunctie met betrekking tot MRM en beschrijft de methoden en processen die internal auditors kunnen gebruiken om het ontwerp, de implementatie en de werking van het MRM-raamwerk van hun organisatie te beoordelen.

Modelrisicomanagement is opgenomen in de regelgeving op het gebied van financiële dienstverlening die door toezichthouders over de hele wereld is uitgevaardigd. Verbeterde regels voor kapitaal, liquiditeit en hefboomwerking zijn bedoeld om de negatieve effecten te verzachten die onvoldoende gekapitaliseerde organisaties kunnen hebben op de economie. Als reactie hierop hebben organisaties in de sector financiële dienstverlening hun activiteiten aangepast en blijven zij hun activiteiten aanpassen om aan deze voorschriften te voldoen.

Omdat modeloutput bepaalde beslissingen van het senior management beïnvloedt en soms zelfs bepaalt, kunnen modelfouten een organisatie aan een aanzienlijk risico blootstellen. Bovendien worden modellen steeds belangrijker, complexer en gevarieerder. Als gevolg hiervan zijn organisaties voor het voorkomen, opsporen en corrigeren van modelfouten afhankelijk van interne controlesystemen. De internal auditfunctie (IAF) speelt een sleutelrol in het verzekeren van het senior management en de raad van bestuur dat het interne controlesysteem binnen het MRM kader op optimale niveaus werkt in het hele proces van risicomodellering en dat de resultaten overal in de organisatie juist worden geïnterpreteerd.

===

Mark Carawan, Chief Compliance Officer van CITI Group New York is co-auteur van de practice guide en is trots dat IIA Nederland als eerste land de practice guide in haar eigen taal heeft vertaald.

Mark was een van de sprekers bij het IIA Auditing Model Risk Management event bij ABN Amro in Amsterdam. Een prachtig event waar alle grote banken en verzekeraars vertegenwoordigd waren.

Tevens deed hij een oproep voor auditors die zich bezighouden met risicomodelmanagement om mee te werken in de ontwikkeling van de volgende practice guides van IIA Global. (Bij interesse graag contact opnemen met Jeanette York, Director, IIA Global Standards and Guidance.)

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie