Verklaring omtrent risicobeheersing - een schone taak voor de internal auditor!

04-01-2024

De veel besproken verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) gaat er komen! De schragende partijen van de corporate governance code zijn het eens geworden over het opnemen van een VOR in de code. Beursgenoteerde vennootschappen zullen over het boekjaar beginnend op of na 1 januari 2025 een VOR (nieuwe stijl) gaan opnemen in het bestuursverslag. Hierin legt het bestuur verantwoording af over de opzet en werking én de beoordeling van de effectiviteit van de risicobeheersing (ofwel van de interne risicobeheersings- en controlesystemen).  

Als Instituut van Internal Auditors ondersteunen wij de opname van deze VOR nieuwe stijl in de code. Dat geldt des te meer vanwege de nuancering die wordt aangebracht in de mate van zekerheid die de systemen ten aanzien van de verschillende risico’s kunnen geven.

De nieuwe VOR benadrukt het belang van de interne audit functie (IAF) voor de goede governance van de organisatie. Zoals de code stelt (principe 1.3) heeft de IAF als taak de opzet en de werking van de interne risicobeheersings- en controlesystemen te beoordelen. Zij verschaft het bestuur daarmee belangrijke input voor de VOR en ondersteunt de audit commissie in haar toezicht op de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen.

In de nieuwe VOR nieuwe stijl wordt de rol van de IAF des te belangrijker. Naast de verklaring over de financiële verslaggevingsrisico’s, die al in de code was opgenomen, dient nu ook aandacht te worden besteed aan de duurzaamheidsverslaggeving en aan de beheersing van operationele en compliance risico’s. Deze risico’s vormen traditioneel al een belangrijk object van internal audits.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie