Wij dagen u als audit professional uit!

13-02-2024

Wij benaderen u graag rechtstreeks om uw medewerking te vragen aan een belangrijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door de ESAA in samenwerking met IIA NL/ SVO.

Wij dagen u als audit professional uit!

Waarheidsvinding in een wereld vol feiten & frames
Waar organisaties transparanter moeten worden, is een bijzondere rol voor auditors weggelegd. Hoe gaat de auditor zich gaat verhouden tot groene woorden, ambitieuze plannen en beloftevolle digitaliseringsprojecten? Wanneer er belangen zijn om naar buiten mooie beelden te schetsen en minder mooie details juist uit de schijnwerpers te houden ontstaat er een woordenspel van feiten en frames. Noem het vriendelijk ‘goochelen met informatie’, ‘spelen met de waarheid’ of ‘creatief omgaan met feiten’. Of, minder vriendelijk, ‘bedriegen’, ‘liegen’ en ‘manipuleren’. Wij vatten dit gedrag samen onder de term ‘Misleiding’. Misleiding kan bewust en onbewust gebeuren en we kunnen zelfs onszelf misleiden of een waarheid aanpraten. 

In samenwerking met IIA-NL/SVO werkt het ESAA aan een onderzoeksrapport waarin dit thema wordt vertaald naar de praktijk van de auditor. Hiervoor is korte survey ontwikkeld die richt zich op het verzamelen van uw inzichten en ervaringen met 'misleiding'. De resultaten van deze survey zullen bijdragen aan het IIA congres op 20/21 juni 2024 en een IIA publicatie die naar verwachting tegen de zomer zal verschijnen. Graag vragen wij uw medewerking aan dit onderzoek.

Wat vragen wij van u?
Graag stellen wij u een aantal vragen hoe u misleiding in uw praktijk (al dan niet) tegenkomt, wat naar verwachting ongeveer 15 minuten zal duren. Uw anekdotes zijn van harte welkom om het verhaal levendig te maken. Vervolgens vragen wij u om een casus uit uw eigen praktijk in herinnering te nemen. Wij vragen u in hoeverre u daarin verschillende vormen van misleiding herkent. Wij zorgen er in onze eindrapportage uiteraard voor dat anekdotes nooit te herleiden zijn tot personen of organisaties. Let op: de deadline voor het invullen van deze enquête is 1 maart 2023.

Wat krijgt u er voor terug?
Als wij ten minste 50 volledig ingevulde vragenlijsten ontvangen, dan doneren wij 1.000 euro aan de stichting Lezen en Schrijven, die zich inzet voor laaggeletterden. Misleiding gaat over spelen met taal en goochelen met woorden. Het is natuurlijk een voorrecht dat wij elkaar op taalgebruik mogen uitdagen terwijl er zoveel mensen zijn die deze vaardigheid ontberen. Dus zorg dat wij de 50 ingevulde vragenlijsten halen en mede namens u kunnen doneren!
Ook verloten wij onder deze deelnemers 20 bundels van ‘And that is of course a Lie’ waarin dr. Luc Schneider fictie en feiten op een kunstige manier verwoordt.
U krijgt een digitale kopie van het IIA-rapport toegestuurd nadat het onderzoek is afgerond. Dit rapport bundelt de verzamelde inzichten over de vormen van misleiding die u in uw praktijk kan tegen komen, alsmede manieren om ze te herkennen en hoe als auditor te acteren.

Validatiesessie: U krijgt de mogelijkheid tussentijds bij te dragen aan de duiding en verrijking van inzichten uit de survey in een interactieve sessie (fysiek en on-line).

Klik hier om deel te nemen!

Alvast hartelijk bedankt voor uw deelname!


Met vriendelijke groet,

Peter Hartog
IIA Nederland/ Stichting Vaktechnisch Onderzoek (SVO)

Prof. Dr. Arno Nuijten
Prof. Dr. Mark van Twist
Dr. Nick Benschop
Drs. Ing. Leon Yap

Erasmus Universiteit Rotterdam

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie