Cursus agile auditing

Agile auditing is een innovatieve aanpak die de principes van agile projectmanagement toepast op het auditproces. Het stelt internal auditors in staat zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden, flexibeler te werken en waardevolle inzichten te leveren die de prestaties van de organisatie verbeteren.

Tijdens de cursus verkennen we de vele voordelen van Agile auditing:

  1. Snelheid en flexibiliteit: Met agile auditing kan de internal auditor zich snel aanpassen aan veranderingen in de bedrijfsomgeving, zich richten op de belangrijkste risico's en kansen, en de auditwerkzaamheden hierop afstemmen. Dit zorgt voor een snellere doorlooptijd van de audits en maakt het daarnaast mogelijk om snel te reageren op nieuwe uitdagingen.
  2. Klantgerichtheid: agile auditing stelt de behoeften van de opdrachtgever centraal. Door nauw samen te werken met belanghebbenden binnen de organisatie, kan de internal auditor audits afstemmen op hun specifieke vereisten en verwachtingen. Dit resulteert in relevante en dus bruikbare auditresultaten die direct impact hebben op de bedrijfsvoering.
  3. Continue verbetering: agile auditing bevordert een cultuur van voortdurende verbetering. Door regelmatig feedback te verzamelen en te leren van eerdere audits, kan de internal auditor het proces steeds verder optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat het auditteam voortdurend evolueert en in staat is om steeds waardevollere inzichten te leveren.
  4. Risicogebaseerde aanpak: agile auditing stelt de auditor in staat de auditinspanningen te richten op de belangrijkste risico's binnen de organisatie. Door een risicogebaseerde aanpak te volgen, kan de internal auditor efficiënter gebruikmaken van middelen en waarborgt hij of zij dat de belangrijkste gebieden binnen de reikwijdte van de audit vallen.
  5. Samenwerking en transparantie: agile auditing bevordert samenwerking en transparantie binnen het auditteam en met belanghebbenden. Door middel van regelmatige communicatie houdt de internal auditor de opdrachtgever en overige belanghebbenden op de hoogte van de voortgang en kunnen problemen tijdig worden aangepakt. Dit resulteert in een betere teamdynamiek en betrokkenheid.

We begrijpen dat naleving van de IIA-standaarden voor interne auditfuncties van groot belang is. Daarom willen we benadrukken dat agile auditing perfect samengaat met deze internationale auditnormen. Agile auditing biedt de flexibiliteit en wendbaarheid die nodig is om effectief in te spelen op veranderingen binnen de bedrijfsomgeving, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de audits.

De kennis die je tijdens de bijeenkomsten opdoet, pas je direct toe in de eigen praktijk. Je toetst namelijk het auditstatuut en de auditplanning van je eigen auditafdeling aan de principes van agile auditing. Daarnaast stel je voor een eigen audit een agile auditontwerp op. Tijdens de bijeenkomsten, die je zowel fysiek als digitaal kunt bijwonen, ontvang je feedback op je uitwerkingen van medestudenten en de docent. Vanzelfsprekend bestaat er tijdens deze bijeenkomst alle ruimte voor het stellen van vragen.

Leerdoelen
Na afloop van deze cursus is de deelnemer is staat:

  • agile en agile auditing als concepten te definiëren;
  • de verschillen tussen een reguliere audit en een agile audit te benoemen;
  • een auditcharter en auditplanning te toetsen aan de principes van agile; en
  • een agile auditontwerp op te stellen, een audit agile uit te voeren en agile over de uitkomsten van de audit te rapporten ((binnen de reikwijdte van de IIA-standaarden).


Programma

  • Onderdeel 1: Inleiding agile, agile auditing en de relatie tot de IIA-standaarden (3 uur)
  • Onderdeel 2: Agile auditing (auditontwerp en veldwerk) (3 uur)
  • Opdracht: Analyseren auditstatuut en auditplanning (ca. 2 uur)
  • Opdracht: Opstellen agile auditontwerp in de eigen praktijk (ca. 4 uur)
  • Onderdeel 3: Agile auditing (rapportage) (3 uur)
  • Onderdeel 4: Bespreken uitgevoerde agile audits (3 uur)

Aanmelden
Doelgroep
Je bent werkzaam als internal auditor en je wil met je audits maximale toegevoegde waarde leveren aan het leervermogen van de organisatie. Je zoekt naar manieren waarop bevindingen sneller door de opdrachtgever en/of andere belanghebbenden worden geaccepteerd en aanbevelingen daadwerkelijk worden opgevolgd, waardoor het aannemelijker wordt dat de organisatie haar doelstellingen gaat behalen.

Docent(en)
Karin van der Lelij is partner bij Ferocia Opleiding & Training. Zij ontwikkelt opleidingsprogramma’s en is daarnaast werkzaam als trainer, docent en adviseur op het gebied van veranderprocessen, vaardigheden, controlling, auditing en risicomanagement. Karin is afgestudeerd bedrijfseconoom, register controller en black belt Lean Six Sigma. In haar carrière heeft zij gewerkt als leidinggevende, programmamanager, projectleider, auditor, senior riskmanager, business controller en concern controller. Daarnaast heeft ze diverse adviseursfuncties ingevuld.

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaats bij Ferocia Opleiding en Training in UTRECHT, maar kunnen indien gewenst ook digitaal worden bijgewoond.

Adres
Ferocia Opleiding & Training
Atoomweg 50
UTRECHT

Cursusduur
12 uur (plus 6 uur thuisstudie/opdracht) 

Datum en tijd
Onderdelen 1&2: maandag 26-11-2024 | 09.00 – 16.00 uur
Onderdelen 3&4: maandag 11-12-2024 | 09.00 – 16.00 uur
 

Prijs
€ 1.095,- (leden)
€ 1.295,- (niet-leden)

PE-punten
18

Aanmelden
Terug naar de agenda.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie