'De code was dringend toe aan een update'

13-12-2017

In het magazine Zicht op Toezicht 2017/2018 van EY verscheen een interview met John Bendermacher.

‘De code was dringend toe aan een update. Wij hebben vanuit de IIA steeds aangegeven dat de internal auditor meer nadruk verdient in de code. Voorheen zat de internal auditor een beetje verscholen achter de externe accountant. Gelukkig vonden ook de commissarissen dat de rol van de internal auditor steviger moest worden verankerd. Die wens van de commissarissen is naar verluidt doorslaggevend geweest voor de wijzigingen. De aanpassingen komen op het goede moment. Het werk van de internal auditor op het gebied van gedrag en cultuur, governance en niet-financiële informatie wordt steeds meer herkend en erkend. Het beweegt ook van ‘assurance only’ naar het geven van comfort, bijvoorbeeld op het gebied van risicobeheersing. Dat raakt aan de langetermijnwaardecreatie, die leidend is in de code.

De internal auditor is inmiddels een onmisbare schakel in ‘good governance’. Internal audit houdt de vinger aan de pols van het bestuur. Het werk van de internal auditors draagt bij aan de objectiviteit van alle rapportages en informatie die het bestuur ontvangt. Ook voor commissarissen zijn de internal auditors de onafhankelijke bril, bijvoorbeeld op het gebied van niet-financiële informatie. Zij zijn daardoor ook van belang voor de externe accountant die ook is gebaat bij een stevige internal audit functie. Je kunt elkaar enorm aanvullen, meer dan men vaak beseft. Gelukkig is de aanwezigheid van de internal auditor bij de audit commissie inmiddels al vrij normaal, ook bij de kleinere beursfondsen. Dat is een enorme verbetering. Toch zou het mooi zijn als we commissarissen nog wat meer over het nut en de mogelijkheden van internal audit zouden kunnen leren.’

Bron: EY Zicht op Toezicht 2017/2018

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie