Frauderisicobeheersing - Aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders

03-03-2022

De Werkgroep Fraude van de NBA heeft twee brochures gepubliceerd met aanbevelingen voor de detectie en preventie van fraude. De aanbevelingen zijn voor bestuurders en toezichthouders, gericht op het voorkomen en detecteren van fraude en corruptie in alle verschijningsvormen. Maar de aanbevelingen zijn ook breder toepasbaar, bijvoorbeeld in het kader van naleving van wet- en regelgeving en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

De aanbevelingen in de brochure Frauderisicobeheersing, Aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders zijn vooral gericht op preventie en het streven naar een cultuur van integriteit, het juiste voorbeeldgedrag ('tone at the top') en het realiseren van een veilige en transparante omgeving voor werknemers, klanten en leveranciers zodat zij zich vrij voelen om eventuele misstanden aan te kaarten.

De aanbevelingen in de brochure Opstellen frauderesponsplan, Aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders zijn gericht op het adequaat handelen als een daadwerkelijke fraude zich voordoet om (vervolg)schade zoveel mogelijk te voorkomen en passende maatregelen te nemen. Behoud van continuïteit en reputatie zijn daarvan onderdeel.

Interne accountants en accountants in business kunnen de aanbevelingen gebruiken bij de implementatie van frauderisicobeheersing in hun organisatie.

Lees verder op accountant.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie