De fraudeur ontslaan lost probleem niet op

17-04-2018

"Het verwijderen van een fraudeur of overtreder lost het probleem niet op. We denken als mensen graag dat we individualistisch opereren, maar we worden in belangrijke mate beïnvloed door de normen en waarden in onze directe omgeving. We zijn een product van die omgeving."

Dit aldus psycholoog Wieke Scholten in het FD. Ze promoveerde aan de Universiteit Leiden op een studie naar het voorkomen van fout gedrag door de ethiek in teams te monitoren: Rootcauses of Misconduct in Financial Services. Scholten is in het dagelijks leven Hoofd Audit Behavioural Risk bij de Britse bank RBS. Daarvóór werkte ze bij DNB als toezichthouder op cultuur en gedrag.

"De kern van het probleem wordt vaak niet aangepakt. En die zit in de cultuur van de teams. Ook de 'tone at the top' is slechts een randvoorwaarde. Het gaat erom hoe de teams die toon interpreteren. Ik kijk hoe een team omgaat met fouten. Hoe er onderling wordt gesproken over goed en fout, over wat wel mag en wat niet en waarom niet. Is er sprake van een open cultuur of een klimaat van moral neglect? Dat laatste levert een verhoogd risico op."

Haar proefschrift Banking on Team Ethics: A Team Climate Perspective on Root Causes of Misconduct in Financial Services biedt tools die wangedrag helpen voorkomen.

Meer leren?

Training Ethiek en Integriteit

Masterclass Cultuuronderzoek voor Auditors

Workshop Behavioural Auditing

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie