Druk tot onethisch handelen

06-09-2018

Meer dan de helft van de accountants in de Britse publieke sector wordt onder druk gezet om onethisch te handelen, blijkt uit een onderzoek van het Charter Institute of Public Finance and Accountancy (CIPFA). (Bron: accountant.nl).

Uit onderzoeken van de IIA Research Foundation blijkt dat deze situaties zich ook geregeld voordoen in de carrière van internal auditors. Ook blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat zij altijd de vereiste moed laten zien: ‘an increasing body of research asserts that internal auditors instead frequently remain silent out of fear of unpleasant personal and professional consequences stemming from organizational pressures’.

IIA Nederland heeft daartoe onderzoek laten verrichten naar morele moed. Want zorgvuldig oordelen is niet genoeg. Een internal auditor zal ook daadwerkelijk naar het moreel kompas moeten handelen. En dan wordt het soms spannend. Want tussen oordelen en doen kunnen gevaren staan die het lastig maken om dat te doen wat van de internal auditor mag worden verwacht.

Het rapport Morele moed en internal auditors / Moral Courage and Internal Auditors van Edgar Karssing is op zoek gegaan naar antwoorden. Naast die antwoorden worden ook moed-ondersteunende hulpbronnen aangeboden. Hoe moedig bent u?

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie