VCO: 'Compliance en integriteit sterk in ontwikkeling'

11-10-2018

De beroepsvereniging van Compliance Officers (VCO): "Recente berichten over het compliancebewustzijn van een aantal organisaties geven geen florisant beeld van de staat van compliance en integriteit. Er zijn aanzienlijke misstanden en het is goed dat deze worden bestreden. Echter, in perspectief gezien blijken compliance en integriteit zich op veel fronten ook sterk te hebben ontwikkeld. Dit gaat alleen maar sneller."

Recent is de aandacht voor het beroep van compliance officer in een stroomversnelling geraakt, dit mede als gevolg van verschillende schandalen waar integriteitswetgeving werd overtreden. Het beroep bestaat nu ruim 20 jaar en heeft zich stormachtig ontwikkeld.

De VCO doet een handreiking de positie van compliance officers verder te versterken, onder andere door het recent gepubliceerde 'Beroepscompetentieprofiel voor de Compliance Officer'. Dit helpt organisaties te bepalen waarover kandidaten moeten beschikken om een capabele compliance officer te zijn.

Ook heeft de VCO samen met diverse stakeholders een 'Toolbox Gedrag & Cultuur' ontwikkeld. Deze bevat praktische handvatten om toegespitst op het soort organisatie en het niveau van beheersing van integriteit, effectief en eenvoudig stappen te zetten.

"Positief is dat in de afgelopen 20 jaar vrijwel alle grotere organisaties een vorm van integriteitsbeleid hebben ingevoerd en compliance functies hebben ingericht. Inmiddels heeft deze ontwikkeling zich uitgebreid tot buiten de financiële sector."

Wat doen compliance officers?
Compliance officers hebben tot doel de naleving van regels en integriteit binnen organisaties te bevorderen. Zij zijn een onafhankelijke adviseur van de directie en haar toezichthouders, maar vooral ook van de organisatie zelf. Dit in het belang van aandeelhouders, klanten en andere belanghebbenden. De compliance officer draagt bij aan duurzame waardecreatie. Dat doet zij door bijvoorbeeld interne regelingen op te stellen, risico analyse uit te voeren, training te geven, interne onderzoeken naar incidenten uit te voeren en in gesprek te gaan met de organisatie en haar leiding.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie