Menu Sluiten

Auditor, hoe staat het met jouw persoonlijk leiderschap?

Laatst volgde ik de tweedaagse training Praktisch Leidinggeven. Het is goed om even uit je werksituatie gehaald te worden en na te denken over je persoonlijk leiderschap. Welke leiderschapstypes zijn er? Wat maakt je een goede leider? Welke technieken kun je inzetten? De training zette mij aan het denken en gaf me een stuk zelfreflectie.

Uiteraard kwamen de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey aan bod. Ruim tien jaar geleden las ik zijn boek. Zijn lessen blijven me boeien. Nog altijd zijn deze principes actueel en toepasbaar: voor je werk en in privéleven. Ook wat betreft de bekende cirkel van betrokkenheid en invloed werd ik weer even opgefrist.

Voor degenen die de zeven eigenschappen niet op hun netvlies hebben staan:

  1. Wees proactief: Neem verantwoordelijkheid. Je gedrag is afhankelijk van je beslissingen, niet van je omstandigheden.
  2. Begin met het einde voor ogen: Maak eerst een plan en doe daarna alleen wat daarmee in overeenstemming is.
  3. Belangrijke zaken eerst: Dit is het praktische resultaat van de eigenschappen 1 en 2. Zorg dat je effectief omgaat met je tijd.
  4. Denk win-win: Ga uit van het idee dat er meer dan genoeg is voor iedereen. Zoek naar wederzijdse voordelen.
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: Luister met de intentie om de ander te begrijpen.
  6. Synergie: Twee balken kunnen samen meer dragen dan de som van wat ze afzonderlijk kunnen dragen.
  7. Houd de zaag scherp: Neem de tijd om te vernieuwen: lichamelijk, geestelijk, spiritueel en sociaal-emotioneel.

Het is knap dat Covey iets heeft opgesteld dat de vele veranderingen van de afgelopen turbulente jaren heeft doorstaan en nog altijd een inspiratiebron is voor miljoenen mensen. Het boek verscheen in 1989, dit jaar exact 30 jaar geleden. Ruim 25 miljoen boeken in 40 talen zijn er verkocht in 123 landen. Stephen Covey overleed in 2012, maar wat een mooi naslagwerk heeft hij achtergelaten.

Ik heb de zeven eigenschappen uitgeprint en op elke kamer in het kantoor opgehangen ter inspiratie. Mijn favoriet is: Houd de zaag scherp: Pleeg onderhoud en voortdurende verbetering op het beste instrument dat je hebt: jezelf.

Dat is ook iets wat mij triggert in mijn werk als event manager. Want we hebben weer een volle eventskalender op ons bureau staan met veel nieuwe onderwerpen. Mede dankzij onze leden, die mij altijd veel input en ideeën geven. Ook het hot topics rapport vind ik altijd interessant voor het invullen van de trainingskalender. Daarnaast pik ik veel op bij het CAE Forum.

Of je als auditor nu wel of geen leidinggevende rol hebt, het persoonlijk leiderschap in jezelf is belangrijk, vooral als je onderdeel bent van een team. Denk daarbij ook eens aan de nummer 1 communicatietool van Stephen Covey: De Talking Stick.

Mijn boodschap aan alle internal auditors is dan ook: blijf jezelf vernieuwen en prikkelen. Word geen dino. Wees een leider in je eigen gedrag. Houd de zaag scherp!

Nog een persoonlijke noot: Volgende maand verhuis ik naar Amersfoort. Onze dochter staat op de wachtlijst bij de populaire Atlantis school. Het concept van deze basisschool is gebaseerd op, jawel: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Stephen Covey is still alive. Zelfs bij een kleuter kun je deze eigenschappen al toepassen, hoe mooi is dat!

Auteur: Annemiek van Raalten is event manager bij IIA Nederland.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *